Savet stručnjaka: Kako bi trebalo da izgleda jedan kvalitetan dan dvogodišnjaka?

Medicinska sestra-vaspitač Aleksandra Batalov / aleksbatalov@gmail.com

Medicinska sestra-vaspitač Aleksandra Batalov / [email protected]

Drugu godinu vašeg mališana karakteriše ubrzan intelelektualni, socijalni i emocionalni razvoj.

Oni su vrlo radoznali, često menjaju aktivnosti, svojim postupcima ispituju reakcije odraslih, ali, i svoje granice.

Režim dana u velikoj meri zavisi da li su roditelji zaposelni i da li dete svoje dane provodi u kolektivu sa više mališana.

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Ali kada ste slobodni evo predloga jednog kvalitetnog dana:

– Kada se dete probudi, posle maženja i oblačenja, možete uvesti praksu da radite lagane vežbice istezanja.

– Potom sledi doručak (dete treba da ima tri glavna obroka i dve užine. Zainteresovanost za hranu, dete će menjati svakodnevno, samo budite strpljivi i dosledni, uvek im ponudite dve alternative kako bi se odlučili za jednu)

– Zatim boravak na svežem vazduhu. Izlazite nepolje što je moguće češće, jer svako vreme je za decu (izuzev jakog vetra i magle). Svež vazduh umiruje decu. Pomozite im da istražuju okolinu, ako ste u šetnji, imenujte i pričajte o svemu što vas okružuje.

Ipak, ne očekujte da se vaše dete igra sa drugim mališanima, jer su oni u tom razdoblju kada još uvek vole da se igraju sami.

Vaš dvogodišnjak uživaće da se igra sa loptom, podstaknite ga da preskače prepreke, stoji da jednoj nozi i trči, jer će na taj način poboljšati koordinaciju i ravnotežu, a podstaćiće i izgradnju jakih kostiju i mišića.

– Potom je vreme za ručak. Uključte vreme za pripremu oborka (ideje možete potražiti u rubrici KUVAR/Predlozi za ručak).

– Popodnevni odmor. Dvogodišnjacima je potrebno 11-13 sati sna noću i popodnevni odmor još dva sata.

– Nakon buđenja, ako ste u mogućnosti, boravite opet na svežem vazduhu, a ako ipak ne, omogućite zamenu a to je igra sa plastelinom, puzlama, nizanje makarona na kanap i slično…

Nabavite bojice, stikere, to će pospešiti finu motoriku i razvijati kretivnost. Pohvalite njihov trud ohrabrite „ko bajagi“ igru kako bi stimulisali njihovu maštu, a i kako bi počeli shvatati tuđe potrebe i emocije. Dvogodišnjaci rado će učestvovati u kućnim poslovima kako bi se osećali važni (mogu brisati prašinu sa niskih stolova , sparivati čarape, sortirati veš po boji, brisati kvake).

– Posle večere i kupanja (pri tom podstičite samostalnost pri hranjenju i kupanju), bilo bi lepo da praktikujete priču za laku noć.

I onda, spavanjac! 🙂

Ovakav dan zvuči idealno i roditelji bi se trebalo maksimalno potruditi da deci obezbedete rutinu kako bi se ocećali sigurno.

Međutim, dani sa dvogodišnjacima su vrlo često ispunjeni izlivima besa, plača i frustracije u istoj meri koliko i njihovim neodoljivim smehom.

Na roditeljima je da imaju puno strpljenja, da pomognu deci da shvate svoja osećanja, da postave jasne granice, da ih puno hvale i govore da ih vole, ali i da ih grde za neprikladno ponašanje.

Najvažnije je da shavte da, iako ih grdimo ne znači da ih ne volimo! Tako će dete svakim danom naučiti nešto novo ali ćete i vi naučiti da uživate u ovom uzbudljivom periodu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije