19.01.2018 Zdravlje i nega

Koji su mogući problemi sa posteljicom?

Posteljica je organ koji se formira na unutrašnjem zidu materice neposredno nakon začeća. Kroz posteljicu do ploda dolaze hranljive materije i kiseonik, a odlaze otpadni proizvodi ploda. Normalno je posteljica usađena visoko u materici, a u svega oko 1% trudnoća se nađe nisko u materici, dopirući do unutrašnjeg materičnog ušća na grliću, ili ga delimično ili kompletno prekrivajući, što se naziva «placenta previja (praevia)».

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Ako se ona vidi pre 20. nedelje trudnoće, najverovatnije će se povući do 32. nedelje – to se desi u preko 90% slučajeva, ali u onih 10% trudnoća kod kojih ostane nisko usađena ili prekriva grlić, može predstavljati značajan problem. Faktori rizika za razvitak placente previje su prethodni carski rez, prethodna kiretaža, mnogo prethodnih trudnoća, starosna dob trudnice (kod starijih žena se češće javlja), višeplodna trudnoća (češća je kod blizanaca i trojki).

Kakve mogu biti komplikacije?
Žene sa pravom placentom previjom porađaju se carskim rezom.
Komplikacije koje može izazvati placenta previja mogu biti ozbiljne i po majku i po dete, a najčešće je krvarenje, koje može dovesti u opasnost porodilju. S obzirom da postoji opasnost po život žene, krvarenje kod placente previje je indikacija za prevremeni porođaj, što nosi potencijalni rizik za plod.

Simptom placente previje je iznenadno krvarenje svežom krvlju koje nije praćeno bolom, a može biti različite jačine, od oskudnog do veoma obilnog. Može da se javi i u drugom trimestru, a najčešće je u trećem. Žene sa pravom placentom previjom, koja prekriva grlić, porađaju se carskim rezom.

Važno je znati da, ako vam je ustanovljeno da imate posteljicu koja je nisko usađena – dolazi do unutrašnjeg materičnog ušća ili ga prekriva – treba da izbegavate bilo kakvu naporniju aktivnost, izbegavate seksualne odnose i vaginalne preglede, i što je najvažnije, javite se lekaru čim prokrvarite, ma kako oskudno.

Šta je to prevremeno odlubljivanje posteljice?
Prevremeno odlubljivanje posteljice – ablacija, jedna je od najtežih komplikacija trudnoće, koja može ugroziti život i bebe i majke. Predstavlja krvarenje između posteljice i materice, što dovodi do njenog odlubljivanja, smanjuje dotok hranljivih materija i kiseonika do bebe. To može dovesti do njene smrti, a pošto nema šta da zaustavi krvarenje, ono se širi i može dovesti i do smrti trudnice, ukoliko se ne reaguje na vreme.

Ako primetite sveže krvarenje, uz bol u donjem delu trbuha, a materica je tvrda, odmah idite u bolnicu!
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije