08.10.2016 Ishrana deteta

Šta vam je činiti kada beba neće da jede iz kašike?

Jedan od osnovnih razloga zbog kojeg bebe odbijaju da jedu iz kašike jeste preuranjeno davanje čvrste hrane. Tačno je da stručnjaci savetuju roditelje da daju bebi čvrstu hranu kada napuni šest meseci. Međutim, to pravilo nije “zabetonirano”: neke bebe refleks sisanja gube već sa navršenih pet meseci, a neke ga imaju i u sedmom mesecu. Dakle, treba da pogodite pravo vreme za hranjenje pomoću kašičice.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

To ćete učiniti ovako: kada beba navrši šest meseci, dajte joj malu količinu tečne kašice plitkom, plastičnom kašičicom. Ako je proguta i otvori usta tražeći još, spremna je, a ako je ispljune, treba sačekati još nedelju dana, pa ponovo pokušati. Osim toga, za prvi obrok kašičicom potrebno je izabrati pravi trenutak – kada je beba naspavana i raspoložena.

Vodite računa o tome kakvu kašičicu koristite: za prvi mesec hranjenja obavezno nabavite malu, plitku, plastičnu i zaobljenu kašičicu kojom nećete povrediti bebine desni.

Još jedan, ali ne manje važan razlog odbijanja deteta da jede kašičicom jeste izbijanje zubića. U tom slučaju, bebine desni su otečene i bolne, pa je pametnije da je nahranite čistim prstima ili koristeći specijalnu gumenu kašičicu koju beba može da zagrize.

I na kraju, savet nad savetima: nemojte se nervirati i pustite dete da samo diktira tempo razvoja situacije. Svakog dana ponudite joj nekoliko kašičica pripremljene hrane a zatim, kada primetite da je otpor prema kašičici popustio, postepeno povećavajte količinu.

Ponekad se dešava da otpor ne popušta ni nakon dva meseca. U tom slučaju, potrebno je preduzeti određene mere jer su rast i razvoj deteta u ovom uzrastu ubrzani, pa mu je potrebna dodatna količina vitamina i minerala.

Nabavite posudu sa vakuum podlogom koja može čvrsto da se zalepi za sto. Dajte bebi kašičicu da se njome igra i meša po praznoj činiji, a za to vreme hranite je iz druge posude, drugom kašičicom. Ova metoda se pokazala uspešnom jer je bebina pažnja usmerena na igru, tako da manje pažnju obraća na ono što je glavni cilj ove “maskarade”.

Ako prethodna metoda ne urodi plodom, pokušajte sistemom “u društvu je sve slađe”: organizujte hranjenje u vreme kada to čini i vaša prijateljica čije dete je prihvatilo kašičicu. Dokazano je da bebe imitiraju jedna drugu, pa se često dešava da prihvate hranjenje kašičicom kada vide drugog bepca da to čini.

I na kraju, batalite kašičicu i pokušajte sistem “jedemo prstima”. Imajte na umu da će vaše dete kad-tad prihvatiti ishranu jedaćim priborom, a do tada je samo važno da dobija dovoljno nutritivnih elemenata. Način nije važan. Iseckajte hranu na sitne komadiće, pa pustite mališana da sam prstićima trpa hranu u usta.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije