Šta treba da spakujete u torbu za porodilište

Prilikom izbora neophodnih stvari koje ćete poneti za najvažniji događaj u svom životu u fokusu treba da budu isključivo vaše potrebe!

Nemojte ostavljati pakovanje torbe za poslednji momenat, jer bebe na svet nekad stižu ranije (a nekad i kasnije) od predviđenog termina. Kad kucne čas za polazak u porodilište, teško da ćete biti sposobni da se pakujete i da ćete se setiti svega. Da ne biste zaboravili nešto neophodno, a poneli gomilu nepotrebnih stvarčica, blagovremeno pripremite torbu, a prethodno razmislite o ličnim potrebama. Zapitajte se šta je to što će VAMA zatrebati u najvažnijim trenucima tokom celokupnog boravka u bolnici. Ali imajte na umu da ipak nije reč o putovanju na godišnji odmor i budite racionalni prilikom izbora stvari, a praktični tokom pakovanja – rasprostrite sve stvari na krevet i jednu po jednu stavljajte u torbu utvrđenim rasporedom. Tako ništa nećete zaboraviti!

Napravite spisak
Svako porodilište ima posebne procedure i standarde u radu, pa se i spisak neophodnih stvari razlikuje od ustanove do ustanove. Ipak, u većini porodilišta, uz propisanu neophodnu dokumentaciju (važeću zdravstvenu knjižicu, ličnu kartu, nalaz krvne grupe i Rh faktora, laboratorijske analize…), najčešće se traže lekovi (ako je buduća majka pod nekom terapijom) i sredstva za ličnu higijenu. Zatom krenite od toga.

Evo šta će vam sigurno zatrebati

Terapija
Ukoliko patite od nekog hroničnog oboljenja, sa sobom spakujte neophodnu dozu lekova koje vam je propisao lekar.

Sredstva za ličnu higijenu
Spakujte i četkicu i pastu za zube, sapun s neutralnim pH faktorom, peškire za jednokratnu upotrebu, papirne ubruse i vlažne maramice bez mirisa za bebu.
Dobro će vam doći i hidratantna vodica za lice. To može biti kupovni sprej ili, jednostvano, voda iz česme koju ćete uliti u sprej-flašicu – u različitim fazama porođaja dobro će vam doći rashlađivanje po licu i vratu. Takođe, spakujte omiljenu delotvornu kremu za lice, jer vaša koža mora biti optimalno hidrirana u svakom trenutku, bez obzira na brigu o bebi!

Podmetači i ulošci
U torbu obavezno ubacite i podmetače za krevet za jednokratnu upotrebu (dimenzija 60 x 90 cm), kao i specijalne higijenske uloške s mrežicom (1-2 pakovanja), ukoliko ne postoje u porodilištu. Koristiće vam u slučaju postporođajnog krvarenja ili nemogućnosti zadržavanja urina zbog privremenog slabljenja vaginalnih mišića.

Savitljive slamčice
Čaše za jednokratnu upotrebu i savitljive slamčice omogućiće vam lakše uzimanje tečnosti nakon porođaja u kom god da ste položaju.

Suvi keks i manja flaširana voda
Uz vodu, najbolji izbor biće integralni keks bez dodataka čokolade ili suvog voća, jer njegova aroma nije prejaka. Patronažne sestre za osveženje nakon porođaja ponekad savetuju i sok od jabuke.

Za bebu…
Biće vam neophodno sledeće: par rukavica, desetak pelena za jednokratnu upotrebu, tri tetra-pelene, bebi-krema (manje pakovanje), te vlažne maramice.

Da biste prekratili vreme…
Vreme u porodilištu može zaista sporo da teče, pogotovo dok čekate da vam donesu bebu. Zato u torbu obavezno spakujte i:
iPod ili telefon s omiljenom muzičkom listom
Slušanje muzike koja vas opušta i pruža vam osećaj sigurnosti biće od velike koristi u porodilištu, jer ostale buduće majke mogu lako na vas da prenesu svoju anksioznost. Osim što će vam korisno prekratiti vreme, slušalice će vam omogućiti da blokirate sve iritantne i uznemirujuće zvukove iz okruženja.

Punjač za telefon
I ovo je jedna od stvarčica koja će vam sigurno biti neophodna za prekraćivanje vremena i kontakt s dragim ljudima. Svi će hteti da saznaju kako se osećate, kako je prošao porođaj i kako je bebica. Sigurno nećete uspeti da savladate želju (a i zašto biste!) da prvu sliku svoje bebe pošaljete porodici i prijateljima. Baterija će vam se trošiti više nego inače, pa, da ne biste ostali potpuno praznog telefona, spakujte i punjač!

I ovo će vam koristiti
Pored nabrojanog, značiće vam da ponesete i sledeće lične potrepštine…
Balzam za usne
Zbog posebnih uslova u sali za porođaj, primene analgetika, anestezije i isušenog vazduha, usne zaista mogu da budu neugodno suve. Osim toga, mogu ih isušiti i vežbe disanja ili upotreba maske za kiseonik. Zato je dobro da pri ruci imate kvalitetan balzam za usne.

Tople sokne i papuče
Obavezno ponesite udobne i tople papuče (s gumenim đonom) i pamučne sokne, za kretanje po sobi i hodnicima. Dobro će vam doći i plastične papuče koje ćete moći da koristite tokom tuširanja.

Ekstrakomotna odeća od prirodnih materijala
Spavaćica za boravak u porodilištu treba da vam bude dovoljno komotna, od mekih materijala, da možete lako da je skinete ili da je prilagodite svakoj situaciji. Ako to znači dva broja veća, neka tako i bude! Vodite računa o tome da se kopča na prednjoj strani, do ispod grudi. Biće vam pogodna za dojenje ili, ako se porodite carskim rezom, neće iritirati rez od operacije.

Tanani bademantil
U sobama porodilišta ponekad ume da bude prilično toplo, zato nemojte nositi bademantil od debelog frotira. Zapravo, nemojte pakovati ništa što je od previše teškog materijala. Ako odlučite da poneste bademantil, koji bi definitivno mogao da vam zatreba u nekim trenucima, neka bude od tankog pamuka.

Široki rajf ili traka
Ukoliko imate dugačku kosu, a naročito ako će vam šiške smetati zbog silnog znojenja tokom porođaja, onda će ovaj jednostavni aksesoar za kosu rešiti ove ”tehničke” probleme.

 

Magazin Mama&beba u prodaji svakog trećeg meseca. 

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije