Uključite mališane u kućne poslove

Roditelji, s jedne strane, imaju potrebu da svoje mališane zaštite od bilo kakvog rada dok to ne postane neizbežno, dok stručnjaci, s druge strane, kažu da to baš i nije najbolja odluka.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Decu bi od malih nogu trebalo učiti da budu vredna i odgovorna i da aktivno učestvuju u kućnim poslovima – ne zato što vam je potrebna pomoć, već zato što na taj način uče da budu nezavisni i da jednog dana bez vaše pomoći mogu voditi računa o sebi. Evo šta mogu u kom uzrastu da urade.

2-3 godine
U ovom periodu poslovi treba da budu igra, nikako svakodnevna obaveza. Ovo je period kada treba da počnete sa učenjem, a poslovi koje mogu obavljati su: stavljanje prljavog veša u korpu, skupljanje igračaka, slaganje knjiga na police, pomoć kod hranjenja ljubimaca, bacanje smeća u kantu.

4-7 godina
Sa svakom godinom više sposobnosti vašeg deteta za obavljanje raznih sitnih poslova po kući raste. Počnite da im dajete zadatke u skladu sa uzrastom jer im na taj način pokazujete da im verujete. Zadaci mogu biti: pomaganje kod postavljanja stola, spremanje kreveta, zalivanje biljaka, pospremanje stola nakon jela, spremanje knjiga za školu i vrtić, brisanje podova, stavljanje pribora za jelo u fioke.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije