10 razloga da vaše dete odraste uz ljubimca

Ljubitelji životinja uporno tvrde da je odrastanje uz ljubimca najlepše iskustvo koje nose iz detinjstva, a u prilog toga navode 10 razloga zbog kojih bi svako dete trebalo da početak života provede u društvu ljubimca.

1. Odgovornost
Deca koja imaju ljubimce u ranom detinjstvu razvijaju osećaj odgovornosti prema drugima. Životinjama je potrebna pažnja, a dete se polako navikava da je pruža drugim živim bićima. Deca koja su aktivna u podizanju ljubimca češće razviju empatiju i postanu saosećajniji ljudi. Na ovaj način deca ranije nauče da budu odgovorna za sebe.

2. Samopouzdanje
Uz odgovornost dolazi i samopouzdanje. Vremenom se uz uspešnu negu ljubimca javlja i ljubav životinje prema detetu, a na taj način dete stiče utisak da je „dobro odradilo zadatak“. Samopouzdanje deteta raste i ono postaje ponosno na svoja dostignuća.

3. Manja sklonost alergijama
Mnogobrojna istraživanja tokom godina pokazala su da deca koja odrastaju uz ljubimce imaju manje šanse da obole od astme i manje sklonosti ka alergijama. Ukoliko su deca izložena kontaktu sa ljubimcima pre prve godine, veća je verovatnoća da će izgraditi jači imuni sistem.

4. Igra i vežba
Kućnim ljubimcima, naročito psima, potrebna je pojačana aktivnost. Dečaci i devojčice koji u detinjstvu trčkaraju za ljubimcima uglavnom ostaju u dobroj formi i tokom života. U principu, uz ljubimca cela porodica provodi više vremena napolju, a svež vazduh i fizička aktivnost prijaju svakome.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije