grčevi kod beba
10.05.2022 Moja Beba

Grčevi (kolike): kako umiriti bebu

Vaša beba plače satima iako je sita, napojena, a pelena joj je čista. Proverili ste joj i temperaturu, mazili ste se, ali… ona i dalje plače i grči nožice. Nažalost, upravo ste se upoznali s jednom od najvećih roditeljskih mora: grčevima.

Grčevi kod beba se definišu kao dugotrajan i intenzivan plač deteta koje je zdravo. Počinju oko 14. dana bebinog života i nestaju između šeste i 12. nedelje. Možda na papiru deluje kao kratak period, ali ako vaše dete ima grčeve, ovo će biti izuzetno iscrpljujuće nedelje vašeg života. Kolike frustriraju roditelje jer se događaju bez ikakvog vidljivog razloga, zdravoj deci, a traju neverovatno dugo. Najgore od svega: česte su u predvečerje ili noću.

Kako prepoznati grčeve?

Prvi simptom koji bi trebalo da vas uputi da pomislite na kolike jeste to što vaša beba plače satima a vi ne možete da utvrdite uzrok. Ako se ovo ponavlja nekoliko dana zaredom u gotovo isto vreme, proverite da li se pojavljuju još neki simptomi sa sledeće liste:

* plač koji je bolan ili besan

* beba je izuzetno nemirna čak i kad epizode plača prestanu

* dete odbija da jede ili konstantno traži da sisa

* epizode se ponavljaju u isto vreme, pretežno po podne ili uveče

* bebino telo se grči: nožice pomera ka stomačiću, šake i ruke su joj stisnute, a svi mišići napeti

* dete je crveno u licu ili bledo oko usana

Šta izaziva grčeve?

Koliko god da su grčevi česta tema i među roditeljima i među lekarima, i dalje ne postoji jasno i usaglašeno mišljenje o tome šta ih izaziva. Pretpostavlja se da su u pitanju udruženi faktori: nerazvijenost sistema za varenje, disbalans probiotskih bakterija u crevima, alergije i netolerancija na hranu, nadutost, prečesto ili nedovoljno hranjenje, majčin stres. (Pročitajte: Umirite bebu sa grčevima: 7 položaja koji ublažavaju kolike)

Baš kao i uzroci, i faktori rizika koji ukazuju na to da bi vaše dete moglo imati kolike nisu striktno određeni. Smatra se da su grčevi češći kod dečaka nego kod devojčica, kao i da su bebe koje se rode ranije sklonije kolikama. Jedini faktor koji su dosad jasno potvrdile studije jeste: majka pušač.

Kako pobediti grčeve i umiriti bebu?

Pre svega, morate biti uporni. Kad beba počne da plače, važno je da se potrudite da joj bude udobno. Pripazite da joj ništa ne steže stomačić i ne ograničava pokrete. Ljuljuškajte je i mazite.

Već za nekoliko dana znaćete kad epizode grčeva počinju pa se potrudite da dotad završite sve obaveze i da bebu nahranite i prepovijete nešto ranije. I trudite se da ona obavezno podrigne posle jela. (Saznajte i: Kako što bezbolnije preživeti kolike)

Ukoliko dojite, kontrolišite svoju ishranu. Izbacite iz jelovnika tešku, masnu i jako začinjenu hranu. Izbegavajte namirnice koje izazivaju nadutost – kao što su kupus, pasulj i mahunarke – a obratite pažnju na to kako beba reaguje na namirnice koje podstiču lučenje kiseline – kao što je paradajz. Vodite računa o tome da ne preterate sa šećerima i proverite da li beba reaguje na kravlje mleko, ukoliko ga pijete. Ako primetite da loše reaguje kad konzumirate kravlje mleko, probajte da ga zamenite kozjim.

Razgovarajte s pedijatrom o tome da detetu uvedete neke od probiotskih kapi. One pospešuju varenje, nivelišu bakterijsku floru u crevima i podstiču oslobađanje gasova, a sve to pomaže bebi da se reši neprijatnosti.

Pokušajte da joj stavite tople obloge, bilo da je to mlaka pelena ili termofor. Blago zagrevanje stomačića obično donese bebi bar kratkotrajno olakšanje.

Tehnike za umirivanje bebe sa grčevima

Masaža

Jedna od tehnika koja je rasprostranjena u inostranstvu jeste nežna masaža bebinog stomačića. Ona detetu pomaže na dva načina: umiruje ga i pokreće mu probavu.

Kad mama masira bebu, ona s njom ostvaruje kontakt koji je umirujući, baš poput maženja. Poručuje joj da je voljena, pažena i daje joj osećaj sigurnosti, koji deci prija. Zbog toga su bebe tokom masaže i posle nje opuštenije i manje plaču.

Dok masirate bebin stomačić, pokrećete njena creva, a to će pomoći da se sav nagomilani vazduh iz njih isprazni i da bolovi i neprijatnosti koje novorođenče oseća nestanu. Potom će beba brže i lakše svariti obrok.

Prilikom masaže morate biti pažljivi, zato bi bilo najbolje da ovo prepustite obučenoj babici ili da se prijavite za neki od kurseva na kojima ćete steći kompletna znanja o masaži beba. Ipak, to ne znači da ste potpuno nemoćni dok ne prođete obuku. Postoje jednostavne tehnike koje možete primenjivati već od 15. dana bebinog života.

Masaža stomačića

Priprema: Malo bebi-ulja istisnite na ruke i protrljajte ih nekoliko puta, da se ulje zagreje. Nežnim pokretima nanesite ulje na bebinu kožu. Ono će masažu učiniti prijatnijom.

Izvođenje: Nežnim, pažljivim pokretima kružite po bebinom stomaku u smeru kazaljke na satu. Izuzetno je važno da pratite smer kazaljke, jer je to prirodan smer po kome funkcioniše probavni sistem. Ovo stimuliše creva da se aktiviraju i isprazne vazduh ili zaostali sadržaj. Nemojte se iznenaditi ako dete napuni pelenu dok ga ovako masirate.

Pažnja: Nipošto nemojte pritiskati bebin stomak. Pokreti moraju biti izvedeni celom šakom i uz najblaži mogući pritisak.

Masažu možete ponavljati i do tri puta dnevno.

Masaža leđa

Priprema: Polegnite bebu na stomačić i pažljivo joj namestite glavicu na stranu, tako da može da diše bez problema. Namažite ruke uljem, zagrejte ih i mlakim rukama dodirujte bebinu kožu.

Izvođenje: Važno je da beba bude mirna tokom masaže leđa. Pokrete izvodite celom šakom, tako što ćete ih nežno povlačiti niz kičmu – od glave ka bebinoj guzi. Budući da ova masaža izuzetno prija bebama, nemojte se iznenaditi ako vaše dete zaspi tokom nje. Samo ga okrenite na leđa ili bok i ostavite ga da spava.

Pažnja: Dok izvodite ovu masažu, vodite računa o tome u kom se položaju nalazi bebina glava. Ako ona odbija da legne na stomačić ili se jako grči, nemojte je primoravati.

Probajte s vežbicama

Baš kao što masaža može da pomogne, lake vežbe s bebom takođe mogu doneti olakšanje. Nakon masaže, dok je beba opuštena i na leđima, obuhvatite joj butinice šakama i lagano joj podižite nožice ka stomačiću, a potom ih spuštajte. Vodite računa o tome da ne vršite pritisak na njene kukove, već da pokreti budu blagi. Ovakve vežbice pomažu probavu.
još iz kategorije