koliko često se bebi menjaju pelene
17.03.2023 Nega bebe

Koliko često se bebi menjaju pelene?

Kada se beba rodi, roditelji se uglavnom veoma plaše da li će sve svoje obaveze ispuniti na najbolji mogući način. Često se konsultuju sa pedijatrom, babicom i drugim osobama koje su nedavno prošle kroz slično iskustvo trudnoće, porođaja i odgoja deteta. U mislima roditelja mnogo je straha i pitanja. Neka od njih su sledeća: koliko često beba treba da jede, kako seći bebi nokte, koliko često se bebi menjaju pelene?

Na našem portalu možete pronaći odgovore na mnoga od ovih i sličnih pitanja, a u ovom tekstu fokusiraćemo se na sledeće pitanje: koliko često se bebi menjaju pelene? Pročitajte sledeći tekst i naučite nešto više o menjanju pelena kod beba!

Koliko često se bebi menjaju pelene

Pre svega, kada je u pitanju bebina kaka, pelene bi trebalo što pre promeniti. U ovom slučaju, pelena se ne menja na određeni period već što pre nakon što beba završi sa vršenjem nužde. Ukoliko se pitate zbog čega je to tako, odgovor je jednostavan. Bebina kaka može iritirati bebinu kožu ili čak prouzrokovati infekciju bešike. U izmetu se nalazi mnogo bakterija zbog kojih dolazi do upale bešike i mokraćnih kanala te je važno ovaj  uzročnik infekcije eliminisati. Ovakve upale se mnogo češće dešavaju kod devojčica nego kod dečaka, te ukoliko imate devojčicu budite još oprezniji.

Kada govorimo o mokraći, super-upijajuće pelene omogućavaju bebi osećaj suvoće te nije neophodno odmah presvlačiti bebu. U redu je ostaviti mokru pelenu malo duže posebno noću i kada beba spava tokom cele noći. Dakle, nema potrebe da remetite san svom detetu kako biste mu promenili mokru pelenu. Međutim, preko dana je poželjno menjati pelenu onda kada primetite da je mokra. Beba će se osećati bolje i neće biti nervozna.

Budite strpljivi i pratite ritam svoje bebe. Sprečite da se oseća nervozno i omogućite joj suv, lep i lagan san i igru.
Jovana Jevtić

petrunjela/ GettyImagesPlus

još iz kategorije