dete laže
16.03.2023 Vaspitanje deteta

Šta da radim ako moje dete laže?

Roditelji često primete da dete laže i to često zna da ih dovede do impulsivne reakcije. Međutim, kada su mala, deca često neće razumeti zašto se neko ljuti zbog onoga što su ispričali. Evo na šta treba da obratite pažnju.

Zašto dete laže?

Dok su mala, deca će često izmišljati priče. To se događa jer deca ne razumeju u potpunosti razliku između stvarnosti i fantazije. Međutim, veoma je važan način na koji mala deca shvataju svet kroz svoju maštu. Dakle, ako vaše dete laže, to nije preterano zabrinjavajuća stvar. Ipak, postoji način da razumete zašto vaše dete laže.

Šta da radim ako dete laže?

Veoma je važno da pokušate da razumete vaše dete i koji su razlozi njegovog laganja. Budite radoznali i izbegavajte osude. Optužujući ton bi mogao da natera dete da se zatvori i da ne podeli sa vama njegove misli i osećanja.

Korak 1
Pitajte ga zašto je uradio određenu stvar u laži. Na primer: zašto je pobegao od bake na ulici ili zašto je meda pojeo kolačić.

Korak 2
Kada vam dete odgovori na to, onda pokušajte da ga pitate kako se osećao tom prilikom. Da li je bio uznemiren ili uplašen. Razumevanje šta je motivisalo vaše dete da laže će vam pomoći da na laž odgovorite na odgovarajući način.

Korak 3
Pitajte dete šta misli da bi mogao da uradi kada se oseća uznemireno ili uplašeno. Na taj način možete detetu da predstavite načine i kako može da reaguje kada oseti određene emocije.

Na ovaj način ćete otkriti zašto je dete izreklo laž, a pokazaćete mu i pravilan način kako da se izbori sa emocijama. Naravno, potrebno je da objasnite detetu zašto laž nije dobra, ako će njemu trebati mnogo više vremena da zaista razume razliku između istine i laži. Ako primetite da se laži ponavljaju, porazgovarajte sa vaspitačicom ili sa nekim ko pored vas provodi dosta vremena sa detetom. Možda dete drugačije razume ponašanje svojih vršnjaka ili vaspitačice i to ga motiviše da laže.

Takođe, budite svesni da razgovor o detetovoj laži ne znači da odobravate to ponašanje. Kada deca koriste maštu da istražuje različite načine ponašanja, manje su šanse da će ih isprobati i u stvarnom životu. Dakle, što više pomažete detetu da se izrazi kroz svoju maštu, to je bolje za njega.

 
Halfpoint/GettyImagesPlus

još iz kategorije