Mitovi o trudnoći

Mitovi o trudnoći: Ovo treba da pročita svaka trudnica

Mitovi o trudnoći koji kruže internetom ( i uživo) su toliko zastupljeni da nije čudo što na kraju poverujemo u njih. Osvrnućemo se samo na neke.

Mitovi o trudnoći: Koji su najčešći?

Mit broj 1: Treba da jedete za dvoje

Trudnica ne treba da jede duplo više! Naprotiv. Udvostručenje kalorijskog unosa može dovesti do viška kilograma, što može izazvati probleme kasnije u trudnoći. Trudnica treba da konzumira samo dodatnih 200 kalorija dnevno i da se fokusira na razvoj zdravih navika u ishrani. Bebi su potrebne hranljive materije da bi rasla i razvijala se. Zato mama treba da jede zdravu i raznovrsnu hranu. Ako su neophodni suplementi, propisaće ih lekar.

Mit broj 2: Ako su vam menstruacije neredovne, nećete moći da zatrudnite

Povremeni nepravilni ciklus je češći nego što žene misle, i to ne znači da ćete se boriti s neplodnošću. Hormonski balans koji reguliše menstrualni ciklus je veoma delikatan. Poremećaji spavanja, prekomerno vežbanje i stres samo su neki od faktora koji mogu da poremete ciklus.  Ako imate neredovne menstruacije, začeće može biti izazovnije zbog nemogućnosti da se pravilno predvidi ovulacija – ali nije nemoguće. Ukoliko imate neredovne menstruacije, naročito ako je prošlo više od tri meseca od poslednje, razgovarajte sa svojim ginekologom.

Mit broj 3: Sva krvarenja tokom prvog tromesečja znače pobačaj

Iako svako krvarenje tokom bilo koje faze trudnoće može biti alarmantno i zastrašujuće, nije uvek povezano sa pobačajem. U stvari, vaginalno krvarenje je izuzetno često u prvom tromesečju, javlja se kod 20 – 40% žena. Međutim, veoma je važno da razgovarate sa svojim ginekologom ako doživite bilo kakvo krvarenje tokom trudnoće.

Mitovi o trudnoći: Mit broj 4:  Ako imate više od 35 godina, onda će trudnoća biti visoko rizična

Trudnoća koja počinje nakon 35. godine života žene smatra se „trudnoćom visokog rizika“, jer su određeni rizici nešto veći, ali ne i neizbežni. Većina majki starijih od 35 godina ima normalnu trudnoću i rodi zdravu bebu.  Postoje čak i neke prednosti biti starija mama, uključujući finansijsku stabilnost i više životnog iskustva što može pomoći u vaspitanju deteta. Razgovarajte sa svojim ginekologom o vrstama komplikacija koje mogu nastati. Ove komplikacije mogu biti rezultat osnovnih zdravstvenih problema koji se češće javljaju kako starimo, uključujući dijabetes i visok krvni pritisak. Odgovarajući tretman za ove probleme može povećati vaše šanse za zdravu trudnoću.

Mit broj 5: Dojenje dolazi spontano

Mnoge novopečene majke misle da je dojenje nešto što dolazi potpuno prirodno. To baš nije tačno. Dok se bebe rađaju s refleksom da traže majčinu dojku, sasvim je normalno da majci treba obuka i podrška za uspostavljanje normalnog ritma dojenja. Za dojenje su potrebni vreme i praksa, a nove majke ne bi trebalo da se osećaju manje vredno ako ima to ne klikne na prvu.

 

 
Prostock-Studio/gettyimages.co.uk

još iz kategorije