05.08.2016 Korisni saveti

Seks u trudnoći krije izvesne zamke! Kako biste bili sigurni i bezbedni, pročitajte naše savete…

Budite otvoreni, razgovarajte s partnerom o eventualnim neprijatnostima i pred vama je nekoliko uzbudljivih meseci!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Stomak koji postaje sve veći i promenljiv libido usled variranja nivoa hormona razlozi su zbog kojih ćete morati da napravite prilične promene u svom seksualnom životu tokom trudnoće. Ali, put do sjajnog seksa vrlo je jednostavan: pre svega, morate ostvariti dobru komunikaciju sa svojom jačom polovinom.

Kad postoji rizik

Redovne kontrole kod ginekologa nedvosmisleno će pokazati postoji li opasnost za vaš plod u bilo kom smislu, pa i kad je reč o seksualnim odnosima. Ukoliko vam je grlić materice proširen, ili ga je posteljica delimično ili potpuno zatvorila (placenta previa), ako ste imali pobačaj, kao i u slučaju da imate kontrakcije, bolove i krvarenje, lekar će vam savetovati da se uzdržite od intimnih odnosa do kraja trudnoće ili pak do određenog perioda. To, naravno, ne isključuje razmenivanje nežnosti, koje je, dok ste u drugom stranju, izuzetno važno za vaš, ali i za partnerov emotivni status.

Koje su poze najbezbednije

* U prvom trimestru bez problema možete upražnjavati klasičan “misionarski” položaj, koji ćete kasnije (kad vam stomak bude baš veliki) malo modifikovati tako što će se partner tokom odnosa oslanjati na laktove.
* Položaj u kome ste vi odozgo vrlo je pogodan gotovo do kraja trudnoće, kad ćete ga malo prilagoditi veličini stomaka, pa nećete ležati na partneru već ćete se oslanjati na kolena.
* Sedeća poza (vi ste u partnerovom krilu, licem okrenuti ka njemu) obezbeđuje dobru penetraciju, ali verovatno nećete moći da je primenjujete kad vam stomak bude “do zuba”.
* “Kašika” poza, u kojoj partner leži na boku a vi na leđima, s nogama prebečenim preko njega, izuzetno je pogodna u svim periodima trudnoće.
* U položaju “otpozadi” nema pritiska na stomak pa je vrlo podesan i u poodmakloj trudnoći.

Još saveta pogledajte na sledećim stranama…
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije