05.05.2014 Korisni saveti

Namirnice koje su nepoželjne u trudnoći

Veoma je važno da se tokom trudnoće zdravo i uravnoteženo hranite. Koje ćete namirnice uzimati zavisi samo od vas, ali morate da znate da od vaše odluke u vezi sa tim zavisi da li će se beba pravilno razvijati.

sir

Sveže voće i povrće, mlečni proizvodi, posno meso i žitarice treba da se nađu svakog dana na vašem jelovniku. Međutim, izbegavajte sledeće:

  • Nepasterizovane mlečne proizvode

Ovde se radi o raznim vrstama sireva („švapski“ sa pijace, „plesnivi“ i dimljeni) u kojima može da se nađe bakterija pod nazivom listerija. Visoka koncentracija ovih bakterija dovodi se u vezu sa spontanim pobačajem, preranim porođajem i nekim oštećenjima ploda. Takođe, trudnica ne bi smela da konzumira sladoled koji nije proizveden industrijski.

Morska riba je zdrava, ali tokom trudnoće izbegavajte meso morskog psa, cipala i bakalara. Konzervirana tunjevina ne bi trebalo da se nađe u vašem tanjiru češće od dva puta nedeljno, jer ova riba sadrži velike količine žive, koja negativno utiče na razvoj bebinog nervnog sistema. Ako ste ljubitelj školjki, nipošto ih nemojte konzumirati u sirovom obliku, a ako spadate među obožavateljke japanske kuhinje, izbegavajte suši.

  • Džigericu

Sve iznutrice, naročito džigerica, sadrže velike količine vitamina A, koji, ako se uzima u velikim dozama, može da bude toksičan po vašu bebu. Dakle, oprezno sa hranom bogatom ovim vitaminom, kao i sa preparatima koji ga imaju u svom sastavu. Dovoljno je da dnevno pojedete dve sirove šargarepe.

  • Nedovoljno kuvano meso

Termički nedovoljno obrađeno meso i mesne prerađevine mogu da sadrže parazite-izazivače toksoplazmoze, kao i salmonelu, bakteriju koja izaziva trovanje. Pošto obe bolesti mogu da dovedu do prevremenog porođaja i oštećenja bebinih organa, trudnica sme da konzumira samo dobro skuvano ili pečeno meso.

Pošto se toksoplazmoza može „zaraditi“ i preko izmeta kućnih ljubimaca, obavezno stavite zaštitne rukavice kada čistite „toalet“ vaše mace ili kuce, a nakon toga dobro operite ruke toplom vodom i sapunom.

  • Sirova i rovita jaja

Salmonela „vreba“ i iz ovih namirnica. Jaja su izvor dragocenih materija, ali ih tokom trudnoće smete konzumirati u „tvrdo kuvanom“ ili “ pečenim na oko“ obliku. Takođe, izbegavajte sosove od sirovih jaja (na primer majonez).

Napomena: Ako ste konzumirali neke od ovih namirnica ne znajući da ste u drugom stanju, to ne znači da će se nešto loše dogoditi. Međutim, vodite računa o tome ubuduće i za jelo izaberite nešto što ovde nije navedeno.

Autor: Life Content




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije