Trovanje hranom u trudnoći
Trovanje hranom u trudnoći može biti problem kako za vaše, tako i za bebino zdravlje. Saznajte se o tome kako da izbegnete trovanje, ali i koji su simptomi ovog problema.
pročitaj jošVeoma je važno da se tokom trudnoće zdravo i uravnoteženo hranite. Koje ćete namirnice uzimati zavisi samo od vas, ali morate da znate da od vaše odluke u vezi sa tim zavisi da li će se beba pravilno razvijati.
Sveže voće i povrće, mlečni proizvodi, posno meso i žitarice treba da se nađu svakog dana na vašem jelovniku. Međutim, izbegavajte sledeće:
Ovde se radi o raznim vrstama sireva („švapski“ sa pijace, „plesnivi“ i dimljeni) u kojima može da se nađe bakterija pod nazivom listerija. Visoka koncentracija ovih bakterija dovodi se u vezu sa spontanim pobačajem, preranim porođajem i nekim oštećenjima ploda. Takođe, trudnica ne bi smela da konzumira sladoled koji nije proizveden industrijski.
Morska riba je zdrava, ali tokom trudnoće izbegavajte meso morskog psa, cipala i bakalara. Konzervirana tunjevina ne bi trebalo da se nađe u vašem tanjiru češće od dva puta nedeljno, jer ova riba sadrži velike količine žive, koja negativno utiče na razvoj bebinog nervnog sistema. Ako ste ljubitelj školjki, nipošto ih nemojte konzumirati u sirovom obliku, a ako spadate među obožavateljke japanske kuhinje, izbegavajte suši.
Sve iznutrice, naročito džigerica, sadrže velike količine vitamina A, koji, ako se uzima u velikim dozama, može da bude toksičan po vašu bebu. Dakle, oprezno sa hranom bogatom ovim vitaminom, kao i sa preparatima koji ga imaju u svom sastavu. Dovoljno je da dnevno pojedete dve sirove šargarepe.
Termički nedovoljno obrađeno meso i mesne prerađevine mogu da sadrže parazite-izazivače toksoplazmoze, kao i salmonelu, bakteriju koja izaziva trovanje. Pošto obe bolesti mogu da dovedu do prevremenog porođaja i oštećenja bebinih organa, trudnica sme da konzumira samo dobro skuvano ili pečeno meso.
Pošto se toksoplazmoza može „zaraditi“ i preko izmeta kućnih ljubimaca, obavezno stavite zaštitne rukavice kada čistite „toalet“ vaše mace ili kuce, a nakon toga dobro operite ruke toplom vodom i sapunom.
Salmonela „vreba“ i iz ovih namirnica. Jaja su izvor dragocenih materija, ali ih tokom trudnoće smete konzumirati u „tvrdo kuvanom“ ili “ pečenim na oko“ obliku. Takođe, izbegavajte sosove od sirovih jaja (na primer majonez).
Napomena: Ako ste konzumirali neke od ovih namirnica ne znajući da ste u drugom stanju, to ne znači da će se nešto loše dogoditi. Međutim, vodite računa o tome ubuduće i za jelo izaberite nešto što ovde nije navedeno.
Autor: Life Content
Nova studija o odnosu lekara i trudnica donela je neočekivane rezultate - određen broj lekara smatra da su mnoge žene upoznate sa temom majčinstva,...
pročitaj jošSve što tokom trudnoće pojedete, popijete ili udahnete, preći će u vaš krvotok, a preko njega i u bebin. Kako se ne bi dogodilo da to "nešto" naško...
pročitaj jošDugo se verovalo kako tamna crta na trudničkom stomaku, takozvana linea negra, otkriva pol deteta. Smatralo se da trudnica nosi devojčicu ako linea...
pročitaj još