23.02.2014 Korisni saveti

5 pravila: Sačuvajte zube u trudnoći

Često možete čuti mlade majke da se žale zbog toga što su „izgubile“ zube u trudnoći ili kako kažu da su im se tada brže kvarili. Zato, buduće mame treba da znaju na koji način da sačuvaju blistav osmeh i nakon porođaja…

mleko

U periodu trudnoće i dojenja, neophodno je da organizam bude snabdeven hranljivim materijama kako bi se zadovoljile potrebe i majke i deteta. U protivnom, trudnica neće moći da sačuva zdrave zube, a velika verovatnoća je da će i zubi budućeg deteta biti lošeg kvaliteta.

Pravilo br. 1: Izbegavajte kombinaciju „vruće-hladno“

Verovatno vam se bezbroj puta dogodilo da popijete vruću kafu i potom čašu hladnog soka ili mineralne vode. Znajte da ova kombinacija šteti zubima, naročito u trudnoći. Naime, skelet i zubi nerođenog deteta grade se od materijala koji organizam uzima od majke.

Gleđ trudnica osetljivija je i podložnija oštećenjima, te stoga treba izbegavati sve ono što će je dodatno oštetiti. Zato vam savetujemo da ne pijete vruće, već mlake napitke. Isto pravilo važi i za hranu.

Pravilo br. 2: Uzimajte dovoljno kalcijuma

Žene mlađeg uzrasta (20-30 godina) svakodnevno treba da unesu 1.000 mg kalcijuma. Posle tridesete godine, vezivanje kalcijuma se usporava, pa je neophodno povećati dnevnu dozu na 1.100 mg. Međutim, u periodu trudnoće, potreba organizma za kalcijumom je udvostručena, te bi buduća majka morala da unosi 2.000 mg ovog minerala (delimično iz hrane, a delom iz nekog preparata namenjenog trudnicama i dojiljama).

Nedostatak kalcijuma u organizmu najpre će se odraziti na zubima, jer će biti podložniji kvarenju. Zato u ishranu uvrstite namirnice koje su bogate kalcijumom: nemasni jogurt, obrano mleko, svež kupus, tofu, beli pasulj, brokoli, spanać, blitvu…

Pravilo br. 3: Važan je i magnezijum

Uloga magnezijuma u očuvanju zuba veoma je bitna. Ovaj mineral deluje „udružen“ sa kalcijumom, te utiče na rad krvnih sudova, tj. na cirkulaciju, a samim tim i na krvne sudove zubne pulpe.

Veliki je izbor namirnica koje su bogate magnezijumom: mleko, integralni pirinač, orasi, banane, krompir, soja, pšenične klice… Inače, pšenične klice su prava riznica vitamina, minerala i mikroelemenata. Dovoljno je dodati jednu supenu kašiku klica dnevno u salatu ili neko drugo jelo da biste obezbedili svom organizmu dovoljno B i E vitamina.

Pravilo br. 4: Čuvajte se „instant“ dijeta

Sve mlade mame žele da što pre povrate vitak stas i da izgledaju kao i pre trudnoće. To je sasvim razumljivo, no treba naglasiti da su tzv. instant dijete (gubitak kilograma za kratko vreme) štetne za zube, naročito ako mama doji bebu.

Brze dijete podrazumevaju oskudan unos masti, minerala i mikroelemenata, što se loše odražava na zube i ceo organizam. Zato, ako želite da oslabite, dovoljno je da se hranite umereno i raznovrsno, kao i da se više krećete.

Obogatite svoju ishranu zdravim mastima koje se nalaze u hladno ceđenom maslinovom i lanenom ulju, ribi i orašastim plodovima, a masti životinjskog porekla jednostavno izbegavajte. Svakodnevno jedite žitarice, proizvode od integralnih žitarica, klice, mleko i mlečne proizvode, tofu, sveže povrće i voće.

Pravilo br. 5: Hranite se namirnicama bogatim vitaminima

  • Vitamin A

Ovaj vitamin se rastvara u mastima, pa se samim tim i nalazi u produktima koji sadrže masti, kao što su meso, riba, sir, žumance, pavlaka… S obzirom na to da su pomenute namirnice kalorične (osim mladog sira i ribe), budite umereni.

Predlažemo da se opskrbite ovim vitaminom tako što ćete jesti namirnice bogate beta-karotenom (ova se supstanca u organizmu pretvara u A vitamin). Beta-karoten se nalazi u narandžastom i crvenom voću i povrću, pre svega u šargarepi, kajsijama, paradajzu, mandarinama, malinama, jagodama…

Najbolje je da ove namirnice kombinujete sa biljnim uljima kako bi se vitamin A što bolje iskoristio. Na primer, možete napraviti salatu od paradajza, sira i rendane šargarepe, te je preliti sa dve kašike maslinovog ili bundevinog ulja.

  • Vitamin E i celuloza

Vitamin E štiti arterije, a samim tim i ćelije krvnih sudova u zubnoj pulpi. Najbogatiji izvori vitamina E jesu semenke suncokreta, hladno ceđeno suncokretovo ulje, bademi, orasi i pšenične klice.

Za zdravlje zuba, pored vitamina E, važna je i celuloza, koje ima u mekinjama. Mekinje možete dodati u supu, čorbu ili ih pomešati sa jogurtom i pojesti za doručak. Ako su integralne žitarice svakodnevno na vašem jelovniku, dodatni unos mekinja nije neophodan. Ukoliko imate problem sa varenjem, budite oprezne prilikom upotrebe mekinja.

  • Cink i selen

Dokazano je da cink i selen pozitivno utiču na zdravlje zuba. Najveći izvor selena su: brazilski orah, riba, pečurke, krastavci… Dovoljnu dnevnu potrebu za selenom zadovoljićete ako svakog dana pojedete 2-3 brazilska oraha (izgleda kao krupan kikiriki).
Ako jednom nedeljno budete jeli kuvanu govedinu ili piletinu, a svakog dana po tri jezgra oraha, obezbedićete svom organizmu dovoljno cinka.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije