gde beba treba da spava
31.12.2021 Nega bebe

Gde beba treba da spava?

Kao i svi novopečeni roditelji, veoma brzo ćete uvideti da vam je centralni životni fokus postalo pitanje bebinog sna. Zato ćemo pokušati da razrešimo jednu veliku dilemu koja muči većinu roditelja – gde beba treba da spava?

U ponudi su brojne opcije – od kolevke, kreveca, preko ko – kreveca (koji se postavlja uz roditeljski krevet), do spavanja u istom krevetu s vama. A kada imate ovako velik izbor, onda ćete sigurno pronaći najbolje rešenje za vas i vašu bebu.

Gde beba treba da spava noću?

Prema preporukama stručnjaka beba do šestog meseca treba da spava u istoj prostoriji sa vama, ali u odvojenom krevecu ili kolevci. Na taj, način značajno se smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti (SIDS) koji se javlja kod dece pre navršene prve godine. Neki roditelji se opredeljuju za ko – krevece, jer žele da beba ima utisak da spava sa njima u krevetu, dok se drugi odlučuju da mališan ipak spava u istom krevetu s njima.

Podloga na kojoj beba spava mora da bude ravna, čvrsta i vodootporna. Spavanje na mekoj podlozi povećava rizik od SIDS-a-

Da li beba sme da spava sa roditeljima?

Čak i roditelji koji smatraju da ovo nije idealno rešenje za njihovu bebu, ponekad dele krevet bilo zato što se tokom hranjenja uspavaju ili zato što je beba bolesna ili neutešno plače. Vaš je lični izbor da li će mališan spavati u vašem krevetu, ali ako se odlučite za tu varijantu, veoma je važno da to učinite na što bezbedniji način. (Saznajte i : Da li je dobro da beba spava u istoj prostoriji s roditeljima?)

Za: Vaša blizina i osećaj sigurnosti mogu pomoći bebi da brže zaspi. Ovo je naročito zgodno ukoliko dojite bebu, jer se i beba i vi lakše i brže možete vratite na spavanje.

Protiv: Sigurnosni rizik – ukoliko koristite pokrivač, on slučajno može da prekrije bebu i time poveća rizik od SIDS-a. Ukoliko zapadnete u dubok san, i ako ste previše umorni, teško ćete s eprobuditi ako se beba uznemiri i nećete biti u mogućnosti da brinete o potencijalno opasnim situacijama i pozama.

Da li je ko – krevetac dobar?

Drugi, mnogo sigurniji oblik deljenja postelje sa bebom, kod kog ne postoji rizik od pregrevanja i gušenja je upotreba ko – kreveca. Radi se o krevetiću koji se može zakačiti za vaš krevet i koji nije oivičen sa strane koja je okrenuta prema vama, zahvaljujući čemu lakše možete da priđete bebi i imate utisak da zajedno spavate. Njegova upotreba uslovljena je veličinom sobe, jer je ponekad teško smestiti ga tako da ne ometa slobodan prolaz kroz sobu.

Za: Ovo je najbolji način da tokom prvih nekoliko meseci uživate u blizini vaše bebe u da pri tom ne razmišljate o njenoj bezbednosti.

Protiv: Pošto je manji od kolevke, vaša beba će brzo prerasti ovaj krevetac. Ako planirate da nakon šestog meseca premestite bebu u njenu sobu gde će imati svoj krevetić, onda vam ovo neće predstavljati problem. Opredelite se za ko – krevetac sa točkovima, jer će vam u protivnom biti teško da ga svakodnevno pomerate.

Mojsijeva korpa ili kolevka

Ukoliko nemate prostora u vašoj spavaćoj sobi za kolevku ili krevetac, onda će kolevka biti savršeno rešenje za bebin prvi krevetić. Neke korpe i kolevke dolaze sa postoljem, za druge se držači mogu kupiti odvojeno, dok su treće dizajnirane da se koriste bez ikakvih dodataka.

Za: Lake su za manevrisanje i možete ih premeštati iz jedne u drugu sobu, tako da beba može bezbedno da spava pored, dok vi sređujete kuhinju. Možete i da je ponesete ako idete negde da prespavate ili je skloniti kada nije u upotrebi.

Protiv: I ovu vrstu krevetića beba će veoma brzo prerasti. Pored toga, biće prilično teško pronaći posteljinu koja odgovara korpi i kolevci.

Da li je najbolje da beba spava u krevecu?

Kada imate prostranu spavaću sobu, onda će za vašu bebu biti najbolje da od prvog dana spava u krevetiću. To znači da nećete morati da pravite tranziciju i da je nakon prvih par meseci navikavate na drugi oblik spavanja.

Krevetići mogu biti različitog dizajna i cenovnog ranga. Pošto će ovo biti rešenje na duže staze, jer će vaše dete moći da ga koristi do treće godine, opredelite se za kvalitetniju opciju koja će i vizuelno odgovarati dečijoj sobi.

Za: Kao što smo već spomenuli, krevetić je najbolje trajno rešenje, zahvaljujući kojem će vaše dete izgraditi naviku spavanja na istom mestu. Takođe, onog trenutka kada odlučite da je vreme da beba počne da spava u svojoj sobi, ova tranzicija će biti lakša, jer će joj krevetić biti poznat.

Protiv: Pošto su krevetići prostrani, vašoj malenoj bebi se može učiti da spava u „nepreglednom prostranstvu“, zbog čega može imati problema prilikom uspavljivanja.

Koliko dugo beba sme da spava u putnom krevecu?

Ova opcija za spavanje osmišljena je kao rešenje za putovanja i veću udobnost. Krevetić je lagan, jednostavan za nošenje i sklapanje (doduše ne iz prve, ali ćete vremenom ovladati tehnikom). (Pročitajte i: Kad je pravo vreme za prvo putovanje sa bebom?)

Za: Kao što ime sugeriše, ovi krevetići odlični su za putovanja. Dakle, ako planirate da prespavate kod rođaka, idete na putovanje ili odmor sa bebom, onda će vam ovakav krevetić biti spas. Kada posedujete putni krevetić, ne morate da brinete da li će smeštaj imati odgovarajuće mesto na kom će vaša beba spavati i da li će to mesto biti dovoljno udobno ili higijenski ispravno za vašu bebu.

Protiv: Ovi krevetići nisu dizajnirani za dugotrajnu upotrebu i lako se cepaju. Ukoliko nemate odgovarajući dodatni dušek znaju da budu neudobni, te je preporuka da ih koristite isključivo za putovanja.
Vera Libchak/GettyImagesPlus

još iz kategorije