26.10.2016 Zdravlje bebe

Da li je dobro da beba spava u istoj prostoriji s roditeljima?

Iako su godinama savetovali da bebe moraju spavati same, u međuvremenu se pokazalo da je blizina i te kako važna pa stoga i sve novije studije sugeriraju baš to.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Eto ga na – prvo su nas godinama uveravali da bebe ne bi smele da spavaju s roditeljima posebno ne u istom krevetu, zbog velike smrtnosti beba, a sada, poslednjih godina, sve se više i glasnije priča o tome da moraju spavati u neposrednoj blizini mame ili tate. Ali ne i u istom krevetu.

O tome govori i poslednja u nizu sličnih studija koja sada kaže da bi baš zbog smanjivanja rizika od iznenadne smrti bebe koja sisa, morale spavati u istoj prostoriji s roditeljima. Studiju je radila ekipa američka pedijatrijska akademija i oni sada tvrde da bi takva navika mogla smanjiti smrtnost beba za čak 50 posto. I zato, ako ćete slušati njihove savete, prvih šest meseci sigurno uopšte nemojte razmišljati o uređenju bebine sobe, a najbolje bi bilo da se preseljenje prolongira na celu prvu godinu detetovog života.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Doduše, kada se spominje smrtnost beba gotovo svi automatski pomisle na sindrom iznenadne smrti – famozni SIDS, ali kako stručnjaci ni danas ne znaju reći koji je tačni razlog iznenadne smrti novorođenčadi, te s obzirom na to da u statistiku smrtnosti beba ulaze i podaci o bebama koje su umrle od nekog oblika gušenja (povezan sa spavanjem s roditeljima, igračkama, dekicama, nepotrebnim predmetima) zato je zapravo prilično teško odgovoriti na pitanje što je u stvari najbolje. Ali, kako su godinama doista savetovali da bebe moraju spavati same, u međuvremenu se pokazalo da je blizina i te kako važna pa stoga i sve novije studije sugerišu baš to.

Neke doduše tvrde da bi trebale biti uz majku, na istoj površini, neke, poput ove, izričitije naglašavaju – da u istoj sobi, ali ne u istom krevetu, no poanta je zapravo slična: bebe su mirnije u blizini svojih roditelja koji pritom mogu bolje da reaguju ukoliko se beba počne meškoljiti, povlačiti ćebence preko glave i slično.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Ali, čak ni stručnjaci koji sada daju ovakve izjave ne mogu tvrditi da će spavanje u istoj sobi zaista moći da spasi svu novorođenčad jer se razlog SIDS-a još uvek ne zna. No, postoje neke teorije koje kažu da se rizici od SIDS-a prilično smanjuju nakon navršenog šestog meseca života, no brojke to još uvek ne potvrđuju. Barem ne sto posto, a isto se tako i dalje samo spekuliše teorijama da je sindrom iznenadne smrti povezane s genetikom i fizičkim osobinama zbog kojih su neke bebe jednostavno osetljivije na gušenje od drugih. Druga je teorija povezana s njihovim možda nedovoljno razvijenim disajnim putevima zbog čega neke bebe jednostavno još uvek nemaju dobro regulisano disanje i ritam disanja.

Dok se god ne otkrije pravi razlog pedijatri će se truditi da daju roditeljima najbolje savete, a oni sada glase kako već glase. Ista soba obavezno, isti krevet, ne baš, osim ako roditelji smatraju da im je to najprirodnije i s najmanjim rizikom.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije