Naučite bebu da zaspi sama
18.03.2023 Novi broj

Naučite bebu da zaspi sama – šest dobrih načina

Da li se budite noću iznova i iznova da uspavate svoju bebu? Ne brinite, ovi noćni jadi neće trajati večno kada naučite bebu da zaspi sama.

To ne znači da treba da je pustite da plače sama, već da postepeno treba da je privikavate na samostalno uspavljivanje. Takođe, važno je i gde vaša beba spava u većini slučajeva, kao i kada je hranite.

Otkrivamo vam šest dobrih načina koji će joj pomoći da brže zaspi bez vaše pomoći.

Naučite bebu da zaspi sama – šest dobrih načina

Prestanite da budete bebin krevet

Mame i tate obično provode previše vremena ljuljajući bebu da bi zaspala. Zbog toga, vaša beba uči da zaspi uz ovu pomoć, a onda kada se probudi tokom noći, teško joj je sama da zaspi. Zato pokušajte da uspavljujete bebu u krevetcu. Stavite je u krevetac kada postane pospana, ali dok je budna. Iako će neko vreme plakati, uskoro će naučiti da se sama uspava. Pročitajte i: Upomoć! Beba spava samo dok je držim (mojabeba.rs)

Izbegavajte dremanje u pokretu

Koliko god je to moguće, vaša beba treba da drema u svom krevetiću. Ako često zaspi u kolicima ili sedištu za automobil, povezivaće kretanje sa snom i teško će moći da zaspi bez njega. Potrudite se da bar polovina njene dremke bude u krevetiću.

Odvojite vreme za dojenje i spavanje

Ako hranite vašu bebu pre nego što je uspavate, kada god se probudi tokom noći, teško će zaspati bez dojenja. Zato pokušajte da napravite pauzu između poslednjeg sikenja i odlaska na spavanje. Bilo bi dobro da, takođe, hranite vašu bebu u drugoj prostoriji, a ne u spavaćoj sobi.

Naučite bebu da zaspi sama: Metod za uspavljivanje

Kada budete spremni da trenirate samostalno uspavljivanje (ne pre četiri meseca), možete pokušati sa ovom metodom. Spustite vašu bebu u krevetac kada postane pospana i pustite je da zaplače pre nego što se vratite u sobu. Postepeno povećavajte vreme dok se ne budete vratili, sa svakih pet minuta tokom prve tri noći, na svakih 10 minuta sledeće tri, i tako dalje. Ako se odlučite na ovu metodu, nemojte maziti bebu, već se samo uverite da vas je videla i da zna da ste tu. Pogledajte detaljnije ovde: Kako funkcioniše uspavljivanje plakanjem? (mojabeba.rs)

Pustite bebu da plače

Nemojte trčati ka bebi istog trenutka kada zaplači. Dajte joj priliku da se sama umiri i da vidite da li će ponovo zaspati bez vaše pomoći. Ako uđete u bebinu sobu svaki put kada čujete plakanje, teže će naučiti da se sama uspava.

Naučite bebu da zaspi sama: Smanjite dnevnu dremku

Većina dece prelazi sa dve dremke dnevno na jednu između 15 i 18 meseci. Ako pustite dete da previše spava tokom dana, ono neće biti dovoljno umorno da zaspi pred spavanje. Ograničite svoje dete na ne više od tri sata dnevne dremke.

I ne zaboravite – na ovaj način joj samo pomaže da se ravija i bude samostalnija. Koliko god da vam je teško, niste loša mama ako pustite da plače nekoliko minuta – bebe ipak mnogo vole da se maze.
Miljana Momirović

FamVeld/GettyImagesPlus

još iz kategorije