Kakve genetika ima veze? Starije dete ima pažnju, mlađe se snalazi

Priznaćete, nije lako biti najstariji u porodici. Koliko god da je lepo imati braću i sestre, kad ste prvi, uvek nekako imate obavezu više da menjate „mamu“. Dodele vam ulogu prvog pomoćnika, zamenika učiteljice, vaspitačice, bejbisiterke, tj. jednom rečju mame, bili spremni ili ne.
Guliver/Getty

Guliver/Getty

Kao da taj momenat rođenja znači automatsko „unapređenje“. Ako se bunite ili zabušavate, a u jednom momentu biste to najradije učinili, prebace vam da ste vi taj koji je zreliji i odgovorniji i da treba da budete primer, da popustite. A vi biste najradije opalili po nosu ono najmlađe, ujedno i najrazmaženije.
I možda bude i zabavno ponekad glumiti starijeg brata ili sestru, ali kad se dogodi „nepravda“, pitate se šta se to dogodilo da su vam prekinuli detinjstvo, oteli poziciju „princa porodice“ i dodelili je nekom novom kmezavcu. Koji to, pritom, obilato koristi.
Naravno, braća i sestre najviše se vole, ali taj rivalitet može da bude i najveći, a odnosi koje tada uspostavite, obeležiće vas za narednih nekoliko decenija, minimum.
Psihijatar Alfred Adler, poznat po teoriji da je osnovna čovekova težnja volja za moći, bio je ubeđen da je vaše mesto u porodici i to koje ste dete po redu definitivno odredilo vašu sudbinu. I to ko ćete biti i kakvi ćete biti, i šta ćete postati.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije