20.03.2018 Začeće

Razlika u godinama: Kada je pravo vreme za drugu bebu?

Čini vam se da je prošlo tek nekoliko meseci od kada ste birali ime za svoje prvo dete, zar ne? No, ubrzo nakon što ste prošli kroz prvu fazu navikavanja, pocinjete da razmišljate da ponovite ovo iskustvo.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Dakle, ako želite da vaše prvence bude pametnica, najnovija istraživanja ukazuju na to da sacekate što duže možete pre nego što rodite njegovog brata ili seku. Rezultati ovih istraživanja pokazuju da što je veća razlika u godinama između dece, to starije dete ostvaruje bolje rezultate na testovima inteligencije. Istovremeno, iskustvo pokazuje da na stepen razvoja mlae dece ne utiče razmak koji je napravljen između dva porođaja.

Dakle, da li treba da održavate porodični status quo? Objektivno, idealna razlika u
godinama izmeu dece jeste ona koja vama odgovara. Zadovoljstvo i ostvarenost roditelja uvek su bolji od bilo koje prednosti razlike u godinama između dece. No, pre nego što odlucite šta cete uraditi, procitajte sve prednosti i mane uzrasnih razlika izmeu dece u porodici.

RAZLIKA DO 2 GODINE
Briga o dvoje male dece je, jasno, prilično naporna – brojne neprospavane noci,
neprekidno menjanje pelena, ”simultano” kupanje, uspavljivanje, presvlacenje…. Ipak, mala razlika između dva deteta svakako ima i prednosti.

PREDNOSTI: Brzo ćete proći kroz fazu pelena i besanih noći, a sva odeća i oprema starijeg deteta biće vam od koristi za drugo dete. Deca koja su bliska po uzrastu mogu biti na istim talasnim dužinama i istovremeno proći kroz neke važne razvojne faze. Vaše starije dete ce uživati da bude uzor mlaem, što je sjajno za njegovo samopouzdanje. Osim toga, mala razlika u godinama cesto uslovljava stvaranje bliskog odnosa izmeu dece, za ceo život.

MANE: Istraživanja pokazuju da mala razlika u godinama negativno utice na razvoj intelektualnih sposobnosti i dostignuca starijeg deteta, verovatno zbog toga što roditelji ne mogu da mu posvete dovoljno individualne pažnje. Takoe, vaše telo (osim ako niste imali lak porođaj i ako niste u dobroj kondiciji) nece biti spremno za drugu trudnocu i poroaj. Trudnoća neminovno ostavalja posledice na telo i svaka žena bi trebalo potpuno da se opravi od prve i pripremi za drugu trudnoću. Svaka faza može trajati godinu dana. Uz malo dete, druga trudnoća može biti veliki fizički napor za vas. Razmislite da li ste spremni za to. Osim toga, i veliki materijalni troškovi za dva mala deteta obično su opterećenje za porodični budžet.

RAZLIKA: OD 2 DO 4 GODINE
Većina eksperata se slaže da je dvogodišnji razmak između dve trudnoće idealan. Za ovo vreme obnavljaju se rezerve gvožđa u organizmu, koje su od krucijalnog značaja za energiju i sposobnost dojenja, kao i za redukciju rizika od poroajnih komplikacija (kao što su hemoroidi). Takođe, starije dete će biti zrelije i samostalnije – moci ce da kaže šta mu je potrebno i samo ce se igrati. Koje su
druge prednosti?

PREDNOSTI: Vaš dvogodišnjak može da vam pomogne u brizi oko bebe, a pohvale koje bude dobijao zbog toga ojacace njegovo samopouzdanje. Osim toga, sada ste se potpuno oporavili od besanih noci zbog brige o prvoj bebi. Deca najbolje uce od dece koja su neznatno starija od njih, što ce mlađem detetu olakšati prve lekcije iz života, a starijem omogućiti da bude ponosan ”učitelj”. Takođe, dvogodišnja pauza između dve trudnoce omogućiće vam da povratite staru telesnu formu, što svakako olakšava tok druge trudnoće te posvecenost svakom detetu pojedinačno.

MANE: Objektivno, u pitanju je istovremeno podizanje dvoje male dece što može biti vrlo zamorno i oduzeti vam vreme koje biste posvetili sebi. Osim toga, deca različitog uzrasta imaju i (donekle) razlicite potrebe, što podrazumeva konstantno, naizmenično udovoljavanje njihovim željama. To je, takođe, nešto što izaziva fizički i mentalni zamor. Istraživanja pokazuju da ova razlika u godinama između dece uzrokuje i najveci međusobni rivalitet. Ipak, mnogi strucnjaci smatraju da je
to da li se deca slažu – pitanje ciste srece. Na kraju krajeva, svi smo različiti!

RAZLIKA: 4+
Čekanje da prvo dete krene u školu da biste rodili drugo znaci da cete imati vremena da se fokusirate na oba mališana, što ce im pružiti odličan start u savladavanju veština učenja. Osim toga, starije dete je sada potpuno
samostalno u zadovoljavanju ličnih potreba kao što su jelo i odlazak u toalet. To je sve od velike pomoći kada stigne nova beba.

PREDNOSTI: Poput situacije kada je razlika između dece od dve do cetiri godine, stariji brat ili sestra mogu kreirati ”ucitelj–ucenik” odnos s mlaim detetom, što je korisno za oboje. Starije dete je dobilo potpunu individualnu pažnju, a kada krene u školu, mlađe dete može uživati u istoj pažnji. Upravo zbog toga, istraživanja pokazuju da veća razlika u godinama izmeu dece znači i manji rivalitet i borbu za
roditeljsku pažnju.

MANE: Materijalni troškovi. Većina roditelja kupuje kompletno novu bebi-opremu. Što se tice ponašanja dece, cesto se radi o usklađivanju dvaju razlicitih karaktera, stepena razvoja i navika, što zahteva dosta kompromisnih rešenja. Takođe, čini se
da se pravila za brigu o bebama menjaju gotovo svake godine, pa veci razmak
između dve trudnoce može značiti da sve morate učiti iz pocetka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije