Vaš anđeo odbija da spava preko dana? Pokušajte ovako…

Koliko će dete spavati u toku dana, zavisi od njegove dobi. Novorođenčad spava veći deo dana, bebe starije od šest meseci prosečno spavaju dva sata pre podne i dva sata poslepodne, deca starija od dve godine spavaju dva sata poslepodne, dok mališani stariji od četir-pet godina često potpuno odustaju od devnog spavanja, ali noću spavaju oko dvanaest sati u kontinuitetu.

nespavanje

Tako kaže teorija, ali u praksi stvari ne idu uvek sasvim glatko. Mnogim roditeljima je teško privoleti dete na dnevno spavanje. Oko njih se toliko toga događa da im spavanje, jednostavno, predstavlja gubljenje vremena. Ukoliko se iz dana u dan i sami suočavate sa tom situacijom, evo nekoliko saveta koji vam mogu biti od koristi.

1. Bebama pokažite da počinje vreme za spavanje tako što ćete prigušiti svetlo, isključiti televizor, pustiti laganu muziku, pročitati im priču… Neka rutina bude svaki dan ista kako bi znali da tada trebaju zaspati.
2. Kod starije dece, ako odbijaju spavati, pokušajte ih nagovoriti na tihu igru ili čitanje slikovnice u krevetu. Neretko će od toga zaspati sami.
3. Napravite opuštajuću atmosferu 30 minuta pre odlaska na spavanje. Kad dođe vreme za spavanje dete treba da je sito i da se počne lagano opuštati, možda uz priču ili mirnu igru.
4. Ne pretvarajte vreme za dremku u bitku. Imajte na umu da je važan i kvalitet sna; pola sata kvalitetnog sna više znači od dva sata nemirnog “bacakanja” po krevetu.
5. Pokušajte uspostaviti rutinu i učiniti je pozitivnim iskustvom za dete koje će se moći prilagoditi rasporedu ako se provodi svakodnevno.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije

Jezik blizanaca

19.02.2017 Moja Beba

Istraživanja su pokazala da većina blizanaca progovori kasnije od svojih vršnjaka, naročito ako su mališani rođeni preveremeno ili su imali nisku p...

pročitaj još