12.02.2018 Zdravlje i nega

Da li su opasni miomi u trudnoći?

Miom je čvrst, mesnati tumor, sagrađen od gusto zbijenih mišićnih i vezivnih vlakana materice i spada u benigne tumore materice. Najčešće se otkriva kod žena koje su u punoj polnoj zrelosti i aktivnosti, obično se javlja oko i nakon tridesete godine života. Ponekad, ali veoma retko nastaju tokom puberteta ili ranije. Miom raste i napreduje sve do menopauze, a posle dolazi do njegove postepene spontane regresije i atrofije.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Gde se obično pojavljuje i kakvi su simptomi?

Miom može da se pojavi na bilo kom delu materice, ali se najčešće javlja na telu i istmusu, a daleko ređe na grliću materice. Razvoj najvećeg broja mioma materice javlja se bez ikakvih simptoma. Simptomi se obično pojavljuju tek kada miom dostigne izvesnu veličinu i počne da pritiska susedne organe, prvenstveno bešiku i rektum. To su najpre osećaj punoće u donjem delu stomaka, učestalo mokrenje, tegobe pri mokrenju, zatvor i bol u krstima. Od simptoma su tu još i neuredna menstruacija, kao i produžene obilne menstruacije.

Zašto nastaju miomi?

Još uvek uzrok nastanka nije potpuno poznat. Ipak, smatra se da ulogu igra uticaj hormona estrogena i progesterona. Najčešće nastaju u vreme mogućnosti začeća žene, a vrlo često često se otkriju i tokom trudnoće. Ipak, smatra se da je miom uzrok neplodnosti u dva od deset odsto slučajeva. Ako je miom jedini uzrok neplodnosti, nakon njegovog odstranjenja, 40 odsto žena ostane u drugom stanju.

Da li miomi smetaju u trudnoći te i kako se dijagnostikuju pročitajte na sledećim stranama…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije