20.01.2011 Moja Beba

Kako „skinuti“ povišenu temperaturu?Zažareno bebino lice i povišena temeperatura izazivaju najveći strah svih novopečenih majki. Da li je taj strah opravdan? Evo šta sve treba da znate!

Budi vas bebin plač u gluvo doba noći. Podižete je iz krevetića i osećate da sva „gori“. Hvata vas panika i pitate se šta treba da uradite.
Razumljivo, obratićete se lekaru, ali dok ne stignete do njega treba da znate da postoje određene stvari koje možete i sami da preduzmete kod kuće. Povišena temperatura (groznica) retko je kada opasna onoliko koliko se smatra, ali svakako treba da ustanovite šta je njen uzrok. Ako ju je prouzrokovala neka infekcija, onda je treba lečiti. Povišenu temperaturu treba pokušati sniziti, prvenstveno zbog poboljšanja opšteg stanja vašeg deteta, kao i zbog smanjivanja rizika od komplikacija.

KOLIKU TEMPERATURU SMATRAMO POVIŠENOM?

Normalna temperatura tela treba da iznosi od 36 do 37 stepeni. Ukoliko je ona 37,5 (ili više), smatra se povišenom.
Razumljivo, najpouzdaniji način provere telesne temperature jeste onaj pomoću toplomera (trake za čelo su najpraktičnije, ali su najmanje precizne). Stavite traku na detetovo čelo i držite je 15 sekundi. Crvena boja na traci obično znači povišenu temperaturu, dok zelena označava normalnu zagrejanost tela (dobro proučite uputstvo za korišćenje toplomera i tumačenje rezultata). Takođe, možete da koristite digitalni toplomer, koji ćete staviti ispod bebinog pazuha. No, povišena temperatura se jasno manifestuje i bez merenja – po zažarenim obrazima i toplom, vlažnom vratu i grudima. Osim ovih znakova, dete će sigurno i plakati ili će biti letargično i odbijati hranu.

ZAŠTO SE ONA JAVLJA?
Povišena temperatura nije bolest, već simptom koji ukazuje na to da dete pati od nečega. Javlja se kada leukociti, koji su zaduženi za borbu protiv infekcije, oslobađaju proteine (pirogene). Ove materije utiču na moždani centar za kontrolu telesne temperature, zbog čega ona raste u pokušaju da uništi uzročnike infekcije, pre nego što oni izazovu dalja oštećenja organizma. Zbog toga je povišena temperatura, u izvesnom smislu, zdrava reakcija – to znači da bebin imunološki sistem pravilno funkcioniše.

KADA SE JAVLJA?

Termoregulacioni sistem beba još uvek nije potpuno razvijen, što znači da se one brže zagrevaju (i rashlađuju) od odraslih osoba. Osim toga, ni njihove znojne žlezde još uvek nisu formirane, pa im se telo brzo pregreva. Tokom razvoja imunološkog sistema, bebe češće obolevaju od prehlada, bakterijskih i virusnih infekcija, pa se i temperatura češće javlja. Osim toga, povišena temperatura se kod određenog broja mališana javlja i nakon vakcinacije.

ZBOG ČEGA JE OPASNA PO BEBE?
Beba čija je telesna temperatura izrazito visoka, brzo će dehidrirati (naročito ako odbija da sisa). Takvo stanje je opasno i zahteva hitnu intervenciju. Izuzetno visoka temperatura takođe može da uzrokuje konvulzije i fras. Osim toga, brojne studije ukazale su na direktnu vezu između iznenadne smrti novorođenčadi i pregrejanosti organizma, usled infekcije ili pretopljavanja odećom i pokrivačima.
U retkim slučajevima, visoka temperatura je simptom ozbiljnih oboljenja, poput meningitisa ili encefalitisa (virusne upale mozga).

ŠTA MOŽETE UČINITI?
* Skinite joj odeću i ostavite je samo u pelenama!
* Sunđerom, nakvašenim mlakom vodom, blago istrljajte bebino lice i telo.
* Bez obzira na to da li dojite ili hranite bebu na flašicu, nastavite da joj dajete mleko i vodu da biste sprečili dehidrataciju.
* Mališanima starijim od tri meseca dajte odgovarajuću dozu paracetamola ili brufena za bebe.
* Da biste ubrzali oporavak, bezbedno je da naizmenično dajete bebi brufen i paracetamol, ali samo dan-dva i ako je beba starija od tri meseca. Brufen može da se daje tri puta u 24 sata, a paracetamol četiri puta. Započnite terapiju dozom paracetamola, a nakon tri sata dajte dozu brufena. Ovo je potpuno bezbedan način lečenja, jer su brufen i paracetamol različite vrste lekova koje organizam i prerađuje i oslobađa na različite načine.
* Bebu pokrijte tankim pokrivačem.
* Provetrite sobu u kojoj mališan spava ili uključite klima uređaj (temperatura ne sme da bude niža od 18 stepeni C).

ŠTA JE TO FEBRILNA KONVULZIJA?

Brz porast telesne temperature ponekad može da uzrokuje febrilnu konvulziju (ili fras). Sklonost ka ovoj pojavi najčešće se prenosi genetski i, premda se fras često manifestuje na zastrašujući način za roditelja, retko kada je opasan po život bebe. Inače, brz porast telesne temperature uzrokuje brojne aktivnosti u moždanim ćelijama, što posledično izaziva fras.
Konvulzije se najčešće javljaju u prva 24 sata od početka virusne infekcije (upala grla) ili nakon bakterijskih infekcije (upala uha). Deca mogu da dožive fras zbog pregrejanosti i dehidriranosti organizma.

KOJI SU SIMPTOMI FRASA?

* Beba je najpre primetno uznemirena i nervozna, ali se fras ipak najčešće javlja iznenada i „bez najave“.
* Beba će kratkotrajno izgubiti svest, a telo će joj se ukočiti.
* Ručice i nožice joj se nekontrolisano se trzaju.
* Oči mogu da joj se zakovrnu (vidljive su samo beonjače).
* U najvećem broju slučajeva, napad prestaje posle 60 sekundi (retko kada traje duže).
* Nakon završetka napada, beba je pospana.

KAKO POMOĆI BEBI?
* Ukoliko se radi o prvom frasu, obavezno pozovite Hitnu pomoć.
* Postavite bebu na bok.
* Zapamtite vreme u koje je napad počeo da biste mogli da izmerite koliko je trajao.
* Nama potrebe da joj otvarate usta, jer su ugrizi jezika vrlo retki.
* Ukoliko joj koža pomodri ili ako konvulzija traje duže od nekoliko minuta, pozovite lekara. Takođe, ako je dete mlađe od 12 meseci, obavezno pozovite lekara!
* Nakon napada, skinite bebi odeću da bi se rashladila i dajte joj odgovarajuću dozu paracetamola za decu.
* Neka lekar obavezno pregleda dete!

KADA JE STANJE OZBILJNO?
Odmah pozovite lekara:
* Ako je vaša beba mlađa od tri meseca
* Ukoliko je beba stara između tri i šest meseci, a temperatura ne pada ni nakon primene paracetamola za decu
* Ako je nastupila febrilna konvulzija
* Ukoliko je dete bledo, a telo mlitavo – to može da bude znak ozbiljnog oboljenja
* Ako ispoljava još neke simptome osim povišene temperature, a koji mogu da ukažu na meningits: osip, mučnina, ispupčenje fontanela, bledilo kože i mlitavost tela, odbijanje hrane

OVO MORATE DA IMATE U KUĆNOJ APOTECI

Paracetamol za decu (sirup ili prašak u kesicama)
* Brufen za decu (sirup ili prašak)
* Špric za davanje leka, koji će olakšati bebi da ga proguta
* Toplomer
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Sledeća vest

još iz kategorije