Mame su umorne i neispavane, za razliku od očeva

Novopečene mame spavaju mnogo manje od očeva, potvrđuju naučna istraživanja ono što se oduvek manje-više znalo. Nakon rođenja svakog deteta, šanse da mama neće spavati dovoljno povećavaju se za 50 odsto. Sa druge strane, kvantitet sna kod očeva je netaknut, bez obzira na to koliko dece imaju. Na osnovu toga, stručnjaci su došli do zaključka da roditeljstvo disproporcionalno utiče na mame i tate.

“Naša studija je pokazala ne samo da mame ne spavaju dovoljno, već da se svakodnevno osećaju veoma umorno,” rekla je autorka istraživanja dr Keli Salivan.
Tim naučnika ispitivao je 5.805 žena starosti do 45 godina o njihovim navikama koje se tiču spavanja. Pošlo se od toga da je optimalno trajanje sna između sedam i devet sati, a kraće od šest sati smatra se nedovoljnim. Kod 2.908 žena uočena je veza između nedostatka sna i brige o deci.
Ukupno, 48 odsto majki reklo je da uspeva da “sastavi” sedam sati sna, u poređenju sa 62 odsto žena koje nemaju decu. Svako dete u kući povećava šanse za 50 odsto da će mama još manje spavati.

Međutim, kod 2.897 muškaraca koji su učestvovali u studiji, pokazalo se da ne postoji veza između dece i nedostatka sna. Drugim rečima, oni jednako spavaju bez obzira na to da li imaju decu ili ne.
Nikakvi drugi faktori poput vežbanja, bračnog statusa ili nivoa obrazovanja nisu uticali na trajanje sna, saopštili su naučnici.
“Primetno je da su mlade majke umorne, ali to ne važi za mlade očeve. Ovi rezultati potvrdili su i prethodnu studiju koja je pokazala da žene spavanju dva puta manje od muškaraca, a potrebno im je više sna da bi bile odmorne. Postoje i biološki razlozi zašto je to tako. Hormonske promene nastale usled trudnoće ili menopauze, kao i potreba da doje decu, utiču na nedostatak sna majki”, kaže dr Salivan.

Isto istraživanje pokazuje da su žene koje imaju decu umorne u proseku četrnaest dana mesečno, u poređenju sa jedanaest dana, koliko su umorne žene koje nemaju decu.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije