razvoj bebe u prvoj godini
31.01.2022 Razvoj bebe

Razvoj bebe u prvoj godini: Zašto je moja beba drugačija?

Od novorođenčeta koje podseća na bespomoćni zamotuljak do malog vragolana koji ne miruje ni trenutka i ne zaklapa usta po ceo dan – proći će samo godinu dana! Nikada se više vaše dete neće razvijati ovom brzinom kao u prvoj godini života!

Razvoj bebe u prvoj godini

Od rođenja do prvog rođendana, beba naraste čak 25 centimetara i utrostruči svoju porođajnu kilažu. Uz to, ona nauči da sedi, puzi, možda čak i hoda, hvata ručicama, prinosi ustima, žvaće…

Pošto je način na koji beba može da komunicira ograničen, roditelji koriste razvojne mape da bi pratili da li se njihovo dete razvija kako treba. Ipak, svako je dete individualno i nekada, jednostavno, odbija da se uklopi u šablon.

Moja beba se još ne smeje, a ima šest nedelja

ODGOVOR EKSPERTA: Nemojte da brinete. „Tajming” prvog osmeha nema nikakve veze s razvojem karaktera. Međutim, osmehivanje je značajan korak u razvoju jer je to početak socijalne interakcije – beba uči da ćete joj uzvratiti kad se ona vama osmehne. Zasad nema razloga za brigu, ali ako se beba ne bude smejala do devete nedelje života, obratite se lekaru zbog provere njenog vida.

Beba se okree samo na stomak

Moj tromesečni sinčić uporno se okreće na stomak, ali ne može potom ponovo da se prevrne na leđa. Zašto ne može telom da okrene „pun krug”?

ODGOVOR EKSPERTA: Beba ne može da izvede potpuni okret jer joj smetaju ručice. Budite strpljivi, uskoro će i to naučiti. Ne postoji način da ubrzate ovaj proces, odnosno – mališan će savladati ovu tehniku kada bude spreman.

Beba gura nožne prstiće u usta

Moja četvoromesečna kćerkica naprosto je opsednuta guranjem nožnih prstića u usta. Zašto to čini?

ODGOVOR EKSPERTA: Vaša beba je u fazi upoznavanja svog tela. Inače, „otkrila” je sopstvene ruke u drugom mesecu života, a nešto kasnije primeti i zanimljive, ružičaste „viršlice”, koje joj promiču pred očima dok je prepovijate! Uhvatiće ih ručicama i shvatiće: „Hej, pa to je moje!” I nimalo ne čudi to što će poželeti da ih strpa i u usta.

Beba žuri – stoji sa šest meseci

Moj sinčić je veoma napredna beba – već puzi i može da stoji. Da li to znači da je i intelektualno napredniji od svojih vršnjaka?

ODGOVOR EKSPERTA: Ne znači. U tom uzrastu teško je proceniti do kog je stepena razvijena inteligencija deteta. Razvoj motornih sposobnosti (okretanje na stomak ili leđa, stajanje i hodanje) nemaju mnogo veze s kognitivnim sposobnostima (moći razmišljanja i rasuđivanja).

Beba vrišti čim izađem iz sobe

Moja sedmomesečna kćerkica vrišti čim napustim sobu. O čemu se radi?

ODGOVOR EKSPERTA: U ovom uzrastu sva deca osećaju tzv. strah od odvajanja. Vaša kćerkica sada razume da ste najvažnija osoba u njenom životu. Kada joj se izgubite iz vida, ona plače jer se plaši da se nećete vratiti. (Pročitajte i: Kako se izboriti sa bebinim strahovima)

Beba neće da stoji

Pre tri nedelje moj devetomesečni sinčić sam se uspravio i stajao je neko vreme držeći se za ogradicu kreveca. Međutim, od tada samo puzi i više ne pokušava da stoji. Zašto?

ODGOVOR EKSPERTA: Sasvim je normalno da bebe jedne nedelje uspeju nešto da urade, a onda to ne ponavljaju neko vreme. Moguće je da se vaš sinčić usredsredio na savlađivanje neke druge veštine, pa mu je stajanje sada u drugom planu.

Beba ne puzi, a pokušava da hoda

Moja jednogodišnja Staša nikada nije puzala, a sada hoda. Da li je to normalno?

ODGOVOR EKSPERTA: To je apsolutno normalno. Bebe se kreću na mnogo načina – puzanje je samo jedan od njih. Neke bebe jednostavno preskoče tu fazu.

 

 
još iz kategorije