15.09.2016 Zanimljivosti

Cipele koje rastu s dečjim stopalom

????????????

Roditeljima dece u zemljama u razvoju teško je da nabave novi par cipela za potomke jednom kada „prerastu“ staru obuću, ali Kenton Li (Kenton Lee), koji je svojevremeno živeo i radio u Najrobiju, dizajnirao je „cipele koje rastu“ s dečjim stopalom, piše Independent.

Lijeva kompanija „Because International“ osmislila je mekane sandale koje se uz pomoć kopči i kaiševa i vrlo mekanog savitljivog gumenog đona vrlo jednostavno prilagođavaju dečjem stopalu koje do puberteta vrlo brzo raste i menja se.

Zamišljeno je da svako dete dobije manji i veći par sandala, koje će moći da nosi otkad prohoda do četrnaeste ili petnaeste godine. Svaki par može se prilagoditi u pet različitih veličina.

Na ovu zamisao Li je došao dok je 2007. kad je radio u Najrobiju, gledao bosonogu decu kako se igraju ogrubelih i često izranjavanih stopala.

U mnogim nerazvijenim zemljama deca su zbog siromaštva prisiljena da hodaju bosonoga, a po podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko dve milijarde ljudi u svetu pati od bolesti koje prenose razni paraziti koji žive u tlu.

U putnu torbu koja se sme uneti u kabinu aviona stane 50 pari sandala koje rastu, pa ih je jednostavno transportovati. Svaki par spremljen je u posebnu vrećicu koja može da posluži i kao torba za školu, na što su Li i saradnici mislili izrađujući ovu obuću.

Izvor: Dnevnik.hr
Foto: Thinkstock
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije