15.09.2016 Porođaj

8 stvari koje nikako ne biste smeli da radite posle carkog reza

Carski rez je operacija kojom beba dolazi na svet. Kao i nakon svake operacije, i posle carskog reza potrebno je vreme oporavka pri čemu je najvažnije zarastanje ožiljka.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Oporavak obično traje šest nedelja, a tokom tog perioda žena treba da vodi računa, odnosno da izbega neke aktivnosti, a evo i koje:

1. Tokom šest nedelja posle carskog reza izbegavajte da podižete bilo šta teže od vašeg novorođenčeta, kao i sve ostale teže fizičke aktivnosti. Kućne poslove takođe pokušajte da izbegavate što je duže moguće kako bi ožiljak brže zarastao.

2. Ne preporučuje se sedanje za volan bar šest nededlja nakon porođaja carskim rezom. Neki pokreti biće vam bolni i nekoliko meseci nakon porođaja.

3. Ne zaboravite da pijete dovoljno tečnosti. „Nakon carskog reza mnoge žene imaju problema sa stolicom jer je abdomen osetljiv i bolan. Zato je važno piti dovoljne količine vode, zdravo jesti i kretati se čim to možete kako bi creva bila aktivnija i kako ne bi došlo do zatvora“, objašnjava ginekolog, dr. med. Tihana Mazalin.

Još stvari koj ene biste smeli raditi posle carskog reza pogledajte na sledećim stranama…
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije