prenesena trudnoća
11.04.2023 Porođaj

Prenesena trudnoća: Koliko dana sme da kasni porođaj?

Trudnoća obično traje oko 40 nedelja od prvog dana poslednje menstruacije. Ako vam porođaj ne počne do 42. nedelje, sigurno se pitate – koliko dana sme da traje prenesena trudnoća?

Svaka beba je drugačija i ne postoji tačan broj dana koji se smatra normalnim, već raspon nedelja. Otkrivamo vam sve o tome u nastavku.

Prenesena trudnoća: Koliko dana sme da kasni porođaj?

Šta uzrokuje da porođaj kasni?

Ne postoji tačan uzrok kašnjenja prođaja. Veća je verovatnoća da će vaša trudnoća trajati duže ako:

 • imate problem sa gojaznošću
 • nikad ranije niste rađali
 • imate više od 30 godina
 • vaša beba je muško
 • ovo se i ranije dešavalo kod vas ili nekog člana porodice

Ako vaša trudnoća kasni, postoji rizik da posteljica neće funkcionisati dovoljno dobro da snabdeva vašu bebu kiseonikom i hranljivim materijama. Rizik od mrtvorođenosti postaje veći što duže traje prenesena trudnoća. Međutim, taj rizik je i dalje vrlo nizak, pa nema potrebe za posebnom panikom.

Ako vaša trudnoća kasni, vaša beba je takođe izložena većem riziku od:

 • ne dobija dovoljno kiseonika ili protoka krvi
 • aspiracija mekonijuma, što može izazvati probleme sa disanjem
 • ima veliku porođajnu težinu
 • napadi
 • povreda tokom porođaja
 • ozbiljne infekcije

Takođe ste vi u većem riziku od:

 • dug ili težak porođaj
 • krvarenje nakon porođaja
 • perinealna suza 3. ili 4. stepena
 • infekcija u materici

Kako se vodi prenesena trudnoća?

Vaša babica ili lekar mogu vam ponuditi ‘pregled membrane’ oko 40. nedelja da vide da li će to izazvati porođaj. Ovo uključuje vaginalni pregled gde će vaša babica ili lekar prevući prstom po unutrašnjosti vašeg grlića materice. To stimuliše vaš grlić materice da proizvodi hormone koji mogu izazvati prirodni porođaj. Ne morate da imate ovu proceduru – to je vaš izbor i o tome možete da razgovarate sa svojom babicom ili lekarom.

Ako posle ovoga vaš porođaj ne počne prirodno, vaša babica ili lekar će vam predložiti datum za indukciju porođaja. To znači da će vaš lekar ili babica koristiti lekove ili druge tehnike da bi vaš porođaj započeo. Ako je vaša trudnoća niskog rizika, obično se planira indukcija u prvih nekoliko dana nakon što dostignete 41. nedelju.

Indukcija je se planira unapred, tako da ćete moći da razgovarate o prednostima i nedostacima sa svojim lekarom ili babicom i saznate zašto oni misle da bi trebalo da izazovete porođaj. Vaš je izbor da li ćete indukovati porođaj ili ne.

Koje testove treba da uradite?

Vaša babica ili lekar će proveriti da li ste i vi i vaša beba zdravi tako što će vam uraditi ultrazvučni pregled i pratiti otkucaje srca vaše bebe pomoću CTG-a. Preporučuje se da to radite dva puta nedeljno od 41. nedelje nadalje.

Ako testovi pokažu da je zdravlje vaše bebe ugroženo, vaš lekar ili babica će preporučiti indukciju. Ako testovi pokažu da je vaša beba dobro i da je zdravlje dobro, možda ćete odlučiti da sačekate i vidite da li porođaj počinje prirodnim putem.

Ako vaša trudnoća traje duže od 42 nedelje i odlučite da ne izazivate porođaj, verovatno će vam biti ponuđeno češće praćenje.

Imajte na umu da vam ovi testovi samo govore kako je vaša beba u tom trenutku. Oni ne mogu predvideti da li bi se zdravlje vaše bebe moglo promeniti.

Ako vaša trudnoća kasni, veoma je važno da obratite pažnju na pokrete vaše bebe. Obavestite svog doktora ili babicu odmah ako primetite bilo kakve promene u pokretima. To može značiti da se pokreti naglo ubrzavaju, usporavaju ili potpuno zaustavljaju.

Nema dokaza da akupunktura, homeopatija, tople kupke, tretmani biljem ili seksualni odnosi mogu dovesti do porođaja ako vaša beba kasni. Zato bi bilo najbolje da se posavetujete sa svojim lekarom o tome šta je najbolje da uradite.

 
Miljana Momirović

emituu/GettyImagesPlus

još iz kategorije