da li moja beba kasni u razvoju

Da li moja beba kasni u razvoju?

Dok beba ne prohoda i ne progovori, zaista je teško utvrditi da li se ona razvija zadovoljavajućim tempom. Pošto ne postoji univerzalni priručnik o odgajanju dece, vrlo često mladi roditelji brinu zbog svake sitnice. S jedne strane, pred njih su stavljene razne razvojne prekretnice koje treba da prate i reaguju ako dete od njih odstupa. S druge strane, stalno im se napominje da je svaka beba priča za sebe. Pa, gde je istina?

Istina je da bi u potpunosti trebalo da verujete svom pedijatru. Kao roditelji, vi ne posedujete dovoljno znanja i veština da porepoznate koja su odstupanja od razvoja, bilo u pozitivnom ili u negativnom smeru, značajna. Vaše je da vodite dete na kontrole i da kontaktirate s lekarom kad imate neke sumnje.

Kako znati da li dete kasni u razvoju?

Razvojne prekretnice jesu važne jer su pokazatelj bebinog razvoja i znak da ona napreduje očekivanim ritmom. Problem je u tome što su razvojne prekretnice povezane s uzrastom i roditelji mogu da se zabrinu ako dete sporije usvaja novu veštinu. Kako da znate treba li da budete strpljivi ili da reagujete zbog potencijalnog problema? (Proverite i: Kada bebe počinju da se prevrću?)

Najpre, važno je da zapamtite da postoji vremenski raspon za svaku razvojnu prekretnicu. Neka beba može da nauči da hoda sa 11 meseci, druga sa 17, a obe da se uklapaju u predviđeni vremenski raspon za sticanje veštine hodanja. Dakle, pitajte pedijatra šta treba da očekujete od svoje bebe do narednog pregleda. On će vam reći šta sve možete da očekujete i u kom okviru i tih instrukcija treba da se pridržavate. Nemojte gledati drugu decu oko sebe, ona prate svoj tempo, baš kao i vaše dete, i nemaju nikakvu potrebu da se takmiče. (Saznajte i: Hipertonus, hipotonus i distonija: Šta to znači za razvoj bebe?)

Zašto se bebe različito razvijaju?

Otkud tolike razlike među bebama? Bebe su, zapravo, programirane da stvari rade istim redosledom, ali u različitim uzrastima. Dosta toga zavisi od genetike, iako temperament i lične osobenosti takođe imaju ulogu u razvojnom procesu – beba koja se lako iznervira jer ne može da dohvati igračku možda će biti podstaknuta da ranije prohoda, dok će neka druga mirno i zadovoljno sedeti i posmatrati svet oko sebe. Takođe, ako je beba prerano rođena, njen razvojni proces treba računati od predviđenog termina za porođaj, a ne od dana kad se zaista rodila. (Pogledajte i: Razvoj bebe u prvoj godini: Zašto je moja beba drugačija?)

Dobra vest je da u većini slučajeva deca dostignu i uspešno savladaju sve razvojne prekretnice, te da do treće godine sva manje-više ovladaju predviđenim sposobnostima. Naravno, to ne znači da će svi roditelji prestati da brinu dok im deca odrastaju. Ukoliko niste sigurni, ova ilustracija će vam pokazati kada otprilike treba da očekujete određene prekretnice kod svog deteta.

razvoj deteta u prvoj godini

 

SUPERSAVET

Najbolje je da budete strpljivi i da mališanu uvek budete podrška, ali da u slučaju potrebe potražite stručno mišljenje. Odlazak kod lekara nikad nije uzaludan, čak i ako odete samo zato što ste zabrinuti. Ukoliko postoji problem, pravovremena dijagnoza i na vreme propisan tretman dovešće do najboljeg ishoda. A ako problem ne postoji, barem ćete odahnuti!
GuzalliaFilmonova, SolisImages/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije