kada bebe počinju da se prevrću
31.05.2022 Moja Beba

Kada bebe počinju da se prevrću?

Fascinantno je kolikom se brzinom razvijaju bebe! Za godinu dana, od nepomičnog smotuljka, razvije se mali trkač. Jedna od najznačajnijih prekretnica na ovom putu svakako je okretanje sa leđa na stomak i sa stomaka na leđa.

Kada bebe počinju da se okreću na stomak?

Kao i većina velikih prekretnica u razvoju i ova je individualna. Neke bebe ovo uspeju sa tri meseca, a neke tek sa sedam. Nijedna od ovih beba ne odstupa od uobičajene sheme razvoja. Ipak, većina beba reši da se prvi put okrene sa leđa na stomak negde oko petog meseca.

Pre nego što se beba prvi put okrene sa stomaka na leđa, proteći će nedelje i nedelje priprema. Ona će najpre početi da izdiže glavu, pa gornji deo tela, najpre se oslanjajući na podlaktice, a onda i na šakice. Kada ovo uspe, počeće da se okreće na bok, da prebacuje nogicu, a zatim i da se nespretno okrene. Ipak, za prvi pravi okret, onaj „koji se računa“ uzmite onaj kada beba uspe da izvuče i ručicu koja ostane zarobljena ispod tela.

Od ovoga trenutka vaša beba  više ne sme da ostane bez nadzora. Beba koja je uspešno savladala okretanje sa leđa na stomak, vrlo brzo će naučiti da se prevrće i sa stomaka na leđa, da se izdiže na sve četiri, a potom i puzi. Biće neumorna i u trenutku nepažnje može pasti sa podloge za povijanje ili kreveta na kojem je pre toga mesecima nepomično i mirno ležala.

Šta ako se beba prvo okrene sa stomaka na leđa?

Ukoliko se ovo dogodi jako rano, negde oko drugog meseca, trebalo bi da se konsultujete sa pedijatrom, jer postoji mogužnost da beba ima hipertonus, odnosno da su joj mišići stegnuti. Ovakve bebe, čim počnu da se uspravljaju na šakice, počnu da gube balans i da se izvrću na leđa. (Saznajte i: Hipertonus, hipotonus i distonija: Šta to znači za razvoj bebe?)

Možda je ovo zaista napredna beba koja je rešila da malo promeni uobičajenu shemu pokreta, ali možda je i beba sa hipertonusom kojoj treba pomoć fizijatra – ne škodi da proverite.

Šta ako beba kasni sa okretanjem?

Sasvim je normalno da vodite računa o razvoju svog deteta i da sa nestrpljenjem čekate svaku novu prekretnicu, ali nije vreme za paniku, osim ukoliko vaša beba već ima više od 7 meseci. U tom slučaju, konsultujte pedijatra.

Vežbice za bebe: pomozite bebi da se okrene

Nikada nije na odmet da malo stimulišete bebu. Prva i najvažnija vežba u bebi teretani jeste: ležanje na stomačiću. Vaša beba je sada već dovoljno ojačala vratne mišiće i slobodno može da leži duže vreme potrbuške. Na ovaj način beba vežba sve važne mišiće vrata, ramena, ruku i  one duž kičme. Bez toga, nema  ni prevrtanja, ni kasnije hodanja.

Dok beba leži na stomačiću, stavite ispred nje njene omiljene igračke. Svaki put kada pokuša da ih dohvati, ona će vežbati neku od shema pokreta.

Potom, okrenite bebu na leđa. Lezite sa njene leve strane i pričajte joj. Privlačite joj pažnju sve dok ne uspe da se okrene na bok. Potom lezite sa njene desne strane i ponovite izazov.

Izbegavajte nošenje bebe na ovom uzrastu. Dok je u vašim rukama, ona ne vežba svoje mišiće na pravi način. (Pročitajte i: Razvoj bebe – ležanje na stomaku)

 
vizualni/gettyimagesplus

još iz kategorije