sindrom neočešljanje kose
31.05.2022 Zabava

Sindrom neočešljane kose – da, postoji!

Neukrotiva, gotova bela kosa, pretvorila je malenog Loklana Sejmplsa iz Džordžije u pravi internet zvezdu. Ovaj dvogodišnji mališan ima jedan od najneobičnih sindroma na svetu – sindrom neočešljane kose.

Njegova mama Kejtlin, baš kao i svaka mama, rešila je da podeli fotografije svog mališana na instagram profilu. Ljude je očarao ogorman osmeh i svetla tršava kosa. Sve je bilo u redu sve dok u inboksu nije zatekla poruku:

„Da li znate da vaše dete ima UHS sindrom?“

Prvo je pomislila da su stranci smislili neslanu šalu, ali ona je počela da istražuje i shvatila je da medicinsko stanje zvano sindrom neočešljane kose zaista postoji, čak da se pretpostavlja da ga je imao čuveni Albert Ajnštajn. Odvela je dete kod lekara, počele su pretrage i potvrđeno je da maleni Loklan ima neobični sindrom. Od tada njegova porodica svetom širi vest o neobičnoj igri gena.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Locklan Samples (@uncombable_locks)

Šta je sindrom neočešljane kose?

Ovaj sindrom je retko stanje koje karakteriše suva, tršava kosa, koja ne može da se obori, niti izravna. Deca se rađaju sa uobičajenom kosom, ali negde između šestog meseca i dvanaeste godine, dogodi se promena. Sva deca sa ovim sindromom su svetlokosa. Iako deluje krto i lomljivo, njihova kosa je uobičajene jačine. Kod većine dece tokom adolescenstkog perioda ovaj sindrom jednostavno iščezne i kosa im se vrati u normalu.

Do sada, medicina je zabeležila stotinu poznatih slučajeva. Ispostavilo se da je tajna ovog sindroma u stvari mutacija na tri gena koja sabotira proizvodnju određenog proteina čiji je zadatak da oblikuje našu kosu na uobičajen način.

Da bi dete uopšte dobilo ovaj neobični sindrom, oba roditelja moraju nositi mutiran gen, što je izuzetno, izuzetno retko. (Pročitajte i: Treba li da radim prenatalni test?)
IG @uncombable_locks

još iz kategorije