24 super načina da očuvate bebino zdravlje

Nije na odmet da vas podsetimo na neke činjenice koje utiču na kvalitet bebinog zdravlja, a na koje ponekad zaboravljamo…

Pružanje ljubavi i pažnje, te zadovoljavanje svih bebinih potreba, od vitalnog su značaja za njen pravilan rast i razvoj. Međutim, brinuti o bebi tokom 24 časa dnevno sedam dana u nedelji nije nimalo lak zadatak. Ovi saveti pomoći će vam da bebi omogućite zdrav život i pružite joj maksimalnu zaštitu, a da istovremeno ostanete opušteni i (nadamo se!) bezbrižni.

1. DOJITE BEBU
Što duže dojite bebu, veće su koristi i za vas i za nju. Majčino mleko je (ponavljamo po ko zna koji put!) bogato dragocenim antitelima koja jačaju bebin imunitet, štiteći je od infekcija i alergija.

2. OBEZBEDITE SVOJ DOM
Mnogo više dece dospeva u bolnicu zbog nezgoda (povreda), nego zbog bilo kojeg drugog uzroka. A više od polovina tih nezgoda dešava se upravo u kući. Zato, nikada nemojte da ostavljate bebu bez nadzora, držite sve opasne materije i predmete izvan njenog domašaja i preduzimite posebne mere zaštite kao što su obezbeđivanje stepenica, ugradnja alarma na dim i slično.

3. PRESTANITE DA PUŠITE
Udisanje duvanskog dima znatno povećava rizik po bebu – pre svega od iznenadne smrti u kolevci, ali i od teških oboljenja disajnih organa kao što su opstruktivni bronhitis i astma.

4. PRAVILNO „SMUĆKAJTE“ MLEKO
Precizno određivanje količine veštačkog mleka i vode veoma je važno za očuvanje bebinog zdravlja. Ako napravite „tanku“ smešu, beba će biti gladna i neće napredovati u težini. S druge strane, ako je formula jaka, bebini organi za varenje biće preopterećeni, a postoji opasnost i da beba dehidrira.

5. USPOSTAVITE RITAM SPAVANJA
Sve dok dete ne napuni dve godine, potrebno mu je najmanje 12 sati sna dnevno. Manjak sna negativno će se odraziti na detetov apetit, a ono će samim tim biti podložnije infekcijama.

6. ZAŠTITITE BEBINU KOŽU
Sunčevi zraci su i tokom zime dobri za bebu jer pospešuju razvoj kostiju, ali imaju i negativno dejstvo. Stoga, bebu nikada ne treba direktno izlagati suncu već je prethodno treba namazati bebi kremom sa UV zaštitnim faktorom od najmanje 20 (ako boravite na planini, upotrebite i veći zaštitni faktor).

7. REDOVNO PERITE RUKE
Steknite naviku temeljnog pranja ruku pre i nakon držanja bebe. Na ovaj način sprečićete prenošenje bakterija (koje izazivaju različite infekcije, uključujući i trovanje hranom) sa sebe, pelena ili hrane na bebu.

8. NE ŽURITE SA UVOĐENJEM ČVRSTE HRANE
Tokom prvih šest meseci majčino mleko/adaptirana formula zadovoljava sve nutritivne potrebe vašeg deteta. Ako uključite kašice u bebinu ishranu pre tog uzrasta, izložićete je opasnosti od pojave raznih vrsta alergija.

9. SMEJTE SE ZAJEDNO!
Smeh ublažava dejstvo stresa na um i telo, stimuliše jačanje imuniteta i produkciju endorfina – hormona koji je prirodni anagletik. Zbog toga, kada god se igrate sa bebom, golicajte je, pravite grimase i ispuštajte smešne zvukove – zasmejaćete se oboje.

10. PRIPREMAJTE ZDRAVE OBROKE
Sveže napravljene kašice od (pasiranog) voća i povrća najkvalitetniji su obroci koje možete ponuditi bebi. Ako morate termički da ih obradite, opredelite se za kuvanje na pari, jer ćete tako sačuvati dragocene vitamine, minerale i ostale hranljive materije iz hrane, a to je veliki ulog u očuvanje bebinog zdravlja.

11. UVEK PRI RUCI IMAJTE PARACETAMOL
Bebe lako dobiju povišenu temperaturu, čak i ako ne postoje simptomi neke bolesti. Da se ne bi desilo da vaša beba dobije febrilne konvulzije (fras), u kući uvek treba da imate flašicu panadona ili febriceta (sirupi za snižavanje telesne temperature na bazi paracetamola). Napomena: bebama mlađim od tri meseca ne smeju se davati analgetici! Još nešto: uvek se pridržavajte propisane doze leka!

12. UTOLITE ŽEĐ VODOM
Podstičite bebu da pije vodu čim bude spremna da uzme nešto drugo osim uobičajenih mlečnih obroka. Kada se deca naviknu na ukus drugih napitaka, kao što su na primer voćni sokovi, teško ih je privoleti da piju nešto drugo. A previše soka uzrokuje karijes zuba!

13. NE PRESKAČITE PREGLEDE!
Problemi s vidom, sluhom ili opštim razvojem bebe mnogo se lakše leče i koriguju ukoliko se rano otkriju. Zbog toga je važno da bebu redovno vodite na mesečnu kontrolu kod pedijatra sve do navršenih godinu dana. Nakon tog uzrasta, dovoljno je da posetite pedijatra dva puta godišnje (i u slučajevima kada je dete bolesno).

14. PODSTIČITE KRETANJE
Čim beba postane pokretna, podstičite je na fizičku aktivnost. Čak i u tom uzrastu (kada beba počne da puzi), razne vežbice pomažu jačanju njenog srca, razvoju pluća, gornjih i donjih ekstremiteta. Osim toga, dokazano je da fizički aktivniji mališani bolje spavaju od onih koji samo leže ili sede.

15. REDOVNO MASIRAJTE BEBU
Masaža je višestruko korisna za vašu bebu. Ona poboljšava san, proces varenja, ublažava kolike i tonus mišića. U ovom broju možete pročitati (i videti) kako da pravilno masirate bebu.

16. NEKA JEDE ŠTO VIŠE ZELENOG POVRĆA
Zeleno lisnato povrće kao što su prokelj, spanać, blitva i brokoli, bogato je kalcijumom i gvožđem, koji se iz ovih namirnica lako apsorbuju. Poznato je da su ovi minerali neophodni za pravilan razvoj bebinog skeleta i odbranu od anemije.

17. ČESTO IZVODITE BEBU NAPOLJE
Šetnja i izlaganje bebe svežem vazduhu odlični su načini da je zaštitite od zimskih prehlada, a to je istovremeno zabavna i opuštajuća aktivnost za oboje. Neke majke se plaše da izvode bebu po hladnom vremenu, što je pogrešno. Utoplite bebu I – pravac u šetnju (uostalom, bakterije ne mogu da opstanu na niskim temperaturama, zar ne?).

18. ŠTO ČEŠĆE MAZITE BEBU
Držanje bebe u naručju i privijanje uz telo odličan je način da se bolje upoznate i zbližite. Direktan kontakt kožom signal je koji bebi „govori“ da je voljena, željena i sigurna. Ta osećanja, verujte nam na reč, imaju bolje dejstvo od leka.

19. IZBEGAVAJTE SO
Nemojte da solite hranu koju dajete bebi, jer njeni bubrezi nisu dovoljno razvijeni da bi mogli da je prerade i izluče iz organizma. Takođe, nemojte bebi davati namirnice koje u sebi sadrže mnogo soli (tvrdi sir, šunka, slane grickalice i slično).

20. NE PRETERUJTE SA UTOPLJAVANJEM
Prvih šest meseci bebin organizam nije sposoban samostalno da reguliše telesnu temperaturu. Zato o tome vi morate voditi računa. Najbolji način da proverite da li je bebi previše toplo ili hladno jeste da joj opipate stomačić – ako je topao (a ne vruć ili hladan), beba se dobro oseća. Inače, pretopljavanje je markirano kao jedan od mogućih uzroka iznenadne smrti novorođenčadi.

21. REDOVNO VAKCINIŠITE BEBU
Pravilan razvoj imuniteta i održavanje zdravlja bebe zavisi i od redovne vakcinacije (primanja svih predviđenih vakcina). O kojim vakcinama je reč, pročitajte u tekstu „kalendar vakcinacije“ koji se takođe nalazi na ovom sajtu.

22. ZAŠTITITE BEBINE UŠI
Bebine uši treba da su suve! Naravno, treba da su i čiste, ali beba neće dobiti upalu uha od ušne masti, već od vode koja joj tokom kupanja ostane u ušima.

23. DAJTE BEBI DA PIJE BILJNI ČAJ
Specijane mešavine biljnih čajeva (dečji čajevi) odlična su preventiva brojnih infekcija. Poznato je da kamilica sprečava pojavu upala, kao i da je komorač (mirođija) odličan za sprečavanje pojave stomačnih problema.

24. IZBEGAVAJTE ADITIVE
Nemojte da dajete bebi namirnice koje sadrže aditive i veštačke boje (naročito crvenu i žutu!). Lekari smatraju da ove supstance uzrokuju promene na bebinoj koži, a u određenoj meri utiču i na pojavu hiperaktivnosti.

Priredila: Nataša Ćovin
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije