19.06.2018 Zdravlje bebe

Top 5 novih saveta u vezi sa negom beba

Ukoliko ste nedavno postali roditelj, vrlo je važno da budete u toku sa aktuelnim preporukama koje se odnose na negu beba. Evo šta bi trebalo da znate…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Nega beba: Novine

Svake godine radi se sve više istraživanja, pa se tako uporedo sa tim menjaju i pravila koja se odnose na negu i odgajanje beba. Bez obzira da li je ovo vaša prva trudnoća ili je prošlo sedam godina otkako ste na svet doneli svoje prvo dete, uvek je dobro konsultovati se sa lekarom oko aktuelnih preporuka. Ovo su samo neke stvari koje su se promenile poslednjih godina:

1. Auto sedišta: 

Staro pravilo:

Beba treba da sedi licem okrenutim prema sedištu automobila do svog prvog rođendana.

Novo pravilo:

Beba treba da sedi licem okrenutim prema sedištu automobila najkraće do svoje druge godine.

2. Nova pravila i na porođaju

Staro pravilo:

Indukcija se može uraditi u 37. nedelji trudnoće.

Novo pravilo:

Osim ako ne postoji neki zdravstveni razlog, najbolje je čekati najmanje 39 nedelja.

Zbog čega se pravilo promenilo:

Bez obzira koji je vaš razlog da se porodite što pre, sada morate da sačekate najmanje 39 nedelja da biste se porodili indukavano. Lekari ističu da bebe koje se rode uz pomoć indukcije pre ovog vremena mogu imati nedovoljno razvijena pluća, nizak nivo šećera u krvi, žuticu, kao i da neće moći lepo da sisaju. 

 Zbog čega se pravilo promenilo: 

Roditeljima se uglavnom savetuje da što duže postavljaju auto-sedište okrenuto naopačke, tačnije sve dok veličina sedišta to dozvoljava. Međutim, godinama se roditeljima savetovalo da bi deca u ovom položaju trebalo da sede dok ne napune godinu dana ili dok ne dostignu težinu od devet kilograma. Ovakve preporuke su zbunjivale mnoge mame i tate, jer su mislili da čim dete napuni godinu dana ili dostigne tu težinu treba postaviti auto/sedište okrenuto ka napred.

Čak i ako je dete starije od godinu dana, a teže manje od 15 kilograma, možete mu postaviti auto-sedište naopačke i ne treba da vas brine ukoliko je nožicama pomalo tesno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije