09.12.2013 Dete

Prva pomoć u slučaju povrede deteta

Jurcanje, pentranje, skakanje – bez toga ne može da se zamisli dečja igra. Naravno, neizbežne su i manje povrede. Kako da reagujete u tom slučaju?

povrede

STRANO TELO U OKU

Kako to da insekti redovno završe u dečjem oku? Pitanje na koje nikada nećemo dobiti odgovor! A dešava se skoro svaki put kada dete sedne na bicikl – nakon pet minuta vožnje, trči ka vama plačući jer mu je mušica uletela u oko.

Izvadite mušicu krajičkom vlažne maramice. Alternativa: pažljivo povlačite maramicu po donjem i gornjem kapku, dok ne očistite oko. Možete i da ga isperete mlazom vode. Ove tri metode važe samo ukoliko je u pitanju sitno strano telo, kao što je mušica, trepavica ili zrno peska. Ukoliko detetu u oko upadnu delići stakla, metala ili drveta, obavezno ga odvedite lekaru. Ukoliko pokušate sami da mu pružite prvu pomoć, može da se desi da sanje učinite još gorim nego što jeste.

ČVORUGA NA GLAVI

Dovoljan je samo trenutak nepažnje, pa da dete padne i udari glavom o neki čvrst predmet ili beton. Tada se na dečjoj glavici stvara čvoruga, a njen rast mogu da spreče samo hladni oblozi. Zato, odmah uzmite vlažnu krpu, led ili hladnu šniclu iz zamrzivača, pa time pritisnite udareno mesto. Savetujemo vam da predmete iz zamrzivača dobro umotate u krpu, jer se u protivnom lepe za kožu, što može da bude veoma bolno! Hladnoća usporava krvotok, steže krvne sudove i sprečava stvaranje čvoruge.

POSEKOTINA NA GLAVI

Tokom igranja sa decom na ulici često se dešava da ono padne, te zadobije povrede i rane na glavi. Koža puca i krvari jer se ispod kože glave nalaze mnogobrojni krvni sudovi. U tom slučaju ranu najpre treba pritisnuti sterilnim zavojem, čistom krpom ili papirnim maramicama, kako bi se zaustavilo krvarenje. U slučaju rana koje jače krvare, opasnost od infekcija je manja, jer se krvarenjem „ispere“ većina klica. Ranu koja je veća od jednog centimetra obavezno mora da pregleda lekar i da je, po potrebi, zašije. U slučaju manjih povreda treba je dezinfikovati i ostaviti da se formira krasta, a dok se ona ne stvori, ranu zaštitite flasterom.

UGANUĆE ZGLOBA

Dok trči, mališan lako može da iskrene nogu i ugane skočni zglob. U tom slučaju dete ne može na nju da se osloni i zato hramlje, pokušavajući da je što manje optereti. Tada su najbolja pomoć hladni oblozi. Oni će sprečiti pojavu otoka i umanjiti bol. Ukoliko uganuće nije ozbiljno, dete već sutradan može normalno da hoda. Međutim, ako je detetova noga i sledećeg dana otečena, te ne može da stane na nju, obavezno ga odvedite kod ortopeda.

UBOD PČELE ILI OSE

Ubodi pčele ili ose su neprijatni, ali u osnovi bezopasni (pod uslovom da dete ne pati od alergije). Dovoljno je da ranu namažete rashlađujućim antialergijskim gelom. Osim toga, postoje i određeni lekovi koji se u ovim slučajevima daju deci. Oni ubrzavaju zarastanje, umanjuju bol i sprečavaju pojavu otoka i upala.

Ubodi u predelu lica, vrata i usne duplje mogu da prouzrokuju velike otoke i smetnje u disanju. Na sreću, to se retko dešava, ali kad se desi, mesto ujeda mora što pre da se ohladi. Najbolje je da detetu date da liže sladoled, a ako niste u mogućnosti da to učinite, nakvasite majicu hladnom vodom i obmotajte mu je oko vrata. Odmah zovite lekara koji će detetu dati injekciju koja će umanjiti otok. Deci koja su alergična na ujed pčele i ose, treba propisati odgovarajuće lekove.

ODERANO KOLENO/LAKAT

Trčanje, padanje na kolena i laktove često kao posledicu ima površinske oderotine kože. Kao prvu pomoć, ranu treba isprati vodom. Posle toga, očistite je povidon jodom ili troprocentnim hidrogenom koji će ubrzati njeno zarastanje. Ranu ne treba prekrivati gazom preko noći jer otvorena brže zarasta. Oderotine koje blago krvare, odlična su podloga za infekcije, pa se zato preporučuje da preko dana budu očišćene i pokrivene sterilnom gazom ili hanzaplastom, kako bi bile zaštićene od prljavštine i bakterija.

OPEKOTINE OD VATRE/PARE/HEMIKALIJA

Opekotine su izuzetno bolne. Koža peče, crvena je i prekrivena plikovima. Sami ne možete da učinite ništa, osim da bolno mesto ohladite (pomaže kockica leda ili mlaz hladne vode). Sve ostalo prepustite lekaru!

Svi držimo opasne hemikalije na mestu koje je nedostupno detetu, ali ipak, male dečje ruke umeju svuda da se zavuku i svašta da diraju. Ukoliko bi dete prosulo na sebe kiselinu, odmah isperite opečeno mesto vodom u koju ste rastvorili kašičicu sode bikarbone. Ukratko, postupak je isti i kod drugih vrsta hemijskih sredstava – ozleđeno mesto treba isprati vodom sve dok ne nestane i najmanji trag hemikalije. Ukoliko procenite da je stanje ozbiljnije od opisanog, pravac lekaru!

GUŠENJE

Savijte detetu glavu ka kolenima, a zatim ga snažno udarite između lopatica četiri do pet puta i terajte ga da kašlje. Stanite iza deteta, stavite mu svoju pesnicu na dno grudne kosti, a drugu ruku preko pesnice i čvrstim trzajima pritisnite pet puta. Isti postupak ponovite sa stomakom. Stavite pesnicu na sredinu detetovog stomaka, odmah ispod rebara i čvrsto pritisnite najviše pet puta (ovako ne treba postupati sa bebama do godinu dana). Posle tri neuspešna pokušaja, pozovite Hitnu pomoć. Nipošto ne „kopajte“ detetu po ustima! Stavite mu prst u usta samo ako ste sigurni da možete da izvadite ono što mu se zaglavilo u grlo. Ne drmusajte dete i ne okrećite ga naglavačke.

TROVANJE

Pokušajte da otkrijete šta je dete progutalo, koliko i kada. Odmah pozovite Hitnu pomoć i sa sobom obavezno ponesite bočicu iz koje je dete pilo. Ako je dete povraćalo, ponesite sa sobom i malo sadržaja koji je mališan povratio. Nemojte sami da izazivate povraćanje kod deteta jer ono što mu šteti dok ga guta, šteti mu i dok povraća. Nemojte mu davati ništa da pije jer se neke supstance brže apsorbuju ako se rastvore.

IZBIJENI ZUBIĆ

Kada dete padne na lice, veoma često se dešava da izbije zub. U tom slučaju detetu u usta stavite hladnu vlažnu krpu, dok ćete drugom, takođe hladnom, pritisnuti vilicu spolja. Kada se smiri, odvedite dete kod zubara da utvrdi da li treba da se odstrani i koren.

UGRIZ ZA JEZIK

Često se dešava da se dete saplete, padne i ugrize za jezik. Tada se na jeziku stvori rana koja jako krvari. Na jezik odmah treba da stavite oblog i što pre dete odvedete lekaru. Duboke rane na jeziku moraju da se ušiju.

KRVARENJE IZ NOSA

Kada dete prilikom pada razbije nos, trebalo bi da mu pritisnete nozdrve i glavu savijete unapred, kako bi ispljunulo krv. Hladite mu vrat oblozima, na taj način se stežu krvni sudovi na licu i smanjuje krvarenje. Ako ne možete da zaustavite krvarenje, odmah se obratite lekaru.

POSEKOTINA OD STAKLA

Nekoliko sekundi ostavite da rana krvari jer se sa krvlju izbacuju i klice i prljavština. Zatim je pritisnite sterilnom gazom kako biste zaustavili krvarenje. Na ranu zalepite hanzaplast, ali samo preko dana. Kada kupujete hanzaplast, izaberite onaj koji propušta vazduh. Velike rane, koje obilno krvare, moraju da se obrađuju hirurškim putem.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije