03.10.2014 Zdravlje bebe

Šta sve treba da znate o visokoj temperaturi kod deteta?

Nikada nije ugodno kada vam se dete razboli jer ne znate koliko je ozbiljno i kada treba da reagujete. Treba li uvek na prvu odlaziti doktoru ili možda pričekati? Upravo se zbog toga roditeljstvo, a i zbog drugih razloga smatra jednim od najtežih poslova na svetu. Kako bi što lakše prošli kroz određene situacije, slede saveti koji vam mogu pomoći.

temperatura

Šta treba da znate o visokoj temperaturi? Ona je jedan od znakova da je dete bolesno i da morate nešto učiniti. Velik broj roditelja kada primeti da je temperatura viša nego što je to uobičajeno, pokušava ju skinuti. Kada treba da skidate temperaturu?

Ako beba starosti između jednog i tri meseca dobije temperaturu, važno je da se obratite doktoru. Kod starijeg deteta sve zavisi od toga kako se ono ponaša. Praćenjem simptoma možete utvrditi šta treba da učinite. Važno je da mu dajete puno tečnosti i redovno ga presvlačite.

Kada uočite da je temperatura viša nego što bi trebalo da bude, važno je da pratite povećava li se ili smanjuje. Pređe li temperatura 39 stepeni, važno je da ju spustite kupanjem u vodi koja bi trebalo da ima 33 stepena.

Temperaturu kod deteta možete spustiti ako ga umotate u vlažni peškir te u suvi peškir i držite tako do 10 minuta. Ako je potrebno, ove metode možete ponoviti i nekoliko puta.

Nažalost ponekad visoka temperatura traje neko vreme, što se više ne može lečiti prirodnim metodama. Tada je važno primeniti lekove koje ste dobili na recept, a koji su prilagođeni dobi deteta. Dosada su najbolji efekat pokazali lekovi koji u sebi imaju paracetamol te ibuprofen.

Iako su Aspirin i Andol odlični lekovi kada je u pitanju snižavanje temperature, oni se ne smu davati deci do 12 godina života jer mogu ozbiljno narušiti njihovo zdravlje.

Metode koje su se nekada upotrebljavale trebalo bi izbegavati, a to je spuštanje temperature uz pomoć alkohola. Tako ćete samo otežati hlađenje, a za dete nije dobro da udiše alkoholne pare. Važno je da znate da nije svaka temperatura opasna i da ne treba odmah svaku skidati.

Izvor: mojedijete.com, M.G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije