25.03.2016 Ankete

M&B anketa: Vakcinacija dece – za ili protiv?!

Kako je ovo gorući problem u proteklom, a biće verovatno i u narednom periodu, odlučili smo da se pozabavimo i ovom temom, te smo pokušali da odgonetnemo nedoumice u vezi sa vakcinisanjem dece u Srbiji.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Naime, u razgovoru sa pedijatrom-endokrinologom Tomislavom Ćukom, stručnjakom Opšte Bolnice “Bel-Medic” iz Beograda, saznali smo zašto je važna vakcinacija, koje su njene prednosti, ali i koje su najgore zdravstvene posledice odbijanja ove preventivne mere od raznih bolesti.

1. Zašto je važna vakcinacija i koje su njene prednosti?
Cilj vakcinacije je stvaranje imuniteta na određenu bolest. Vakcinacija je važna jer je dala ogromni doprinos ukupnom zdravlju čovecanstva, poboljšanju životnog standarda i produženju životnog veka. Prednosti vakcinacije: Vakcinacije se smatraju najjefikasnijim i najeftinijom metodom sprečavanja pojave i širenja infektivnih bolesti.

T.Cuk photo

dr Tomislav Ćuk pedijatar-endokrinolog

 

 

 

 

2. Koliko su opasne bolesti protiv kojih se deca vakcinišu?
Bolesti protiv kojih se deca vakcinišu mogu uzrokovati ozbiljne i trajne komplikacije, a u najtežim slučajevima mogu biti smrtonosne .

3. Koje su najveće zablude u vezi sa vakcijanicom dece?
*Bolesti protiv kojih se vakcinisu deca su iskorenjene* – Nijedna od 12 bolestii koje su obuhvaćene Kalendarom obavezne imunizacije u Srbiji nije iskorenjena. Nema ih ili se javljaju veoma retko samo zato sto nas štite vakcine.

*Bolesti protiv koji se vakcinisemo nisu opasne*- Pogrešna je percepcija – bolesti mogu uzrokovati ozbiljne i trajne komplikacije, a u najtežim slučajevima mogu biti smrtonosne.

*Za otpornost dece i razvoj imuološkog sistema je bolje da se preleže bolesti, nego da se vakcinišu* – ova pretpostavka nema naučnu zasnovanost.

*Vakcine sadrže otrove*- ova tvrdnja je tačna u onoj meri u kojoj to važi za sve lekove, ali i hranu koju jedemo, vodu koju pijemo. Primeri toksičnih supstanci koje ulaze u sastav nekih vakcina su formaldehid, glutaraldehid, aluminijum. Toksične supstance u vakcinama imaju različite uloge, kao što su povećanje imunogenosti, prezervacija vakcine i sprečavanje kontaminacije. Koncentracije ovih supstanci su znatno ispod praga njihove toksičnosti.

*Vakcinacije izazivaju autizam*- naučna istrazivanja nisu dokazala vezu između vakcina, pre svega MMR vakcine i autizma.

4. Da li vakcine imaju neka štetna dejstva?
Odgovoriću na ovo pitanje što jednostavnije mogu:
Lokalne: Bol, otok,crvenilo, modrica, svrab, čvorić na mestu davanja vakcine.
Sistemske: Povišena telesna temperatura do 38 C, slabost, malaksalost, plačljivost i gubitak apetita kod dece, bolovi u mišićima.

5. Koje su najgore zdravstvene posledice odbijanja vakcinacije?
Najgore zdravstvene posledice odbijanja vakcinacije su mogućnost pojave i širenja infektivnih bolesti, sa svim mogućim posledicama i komplikacijama.

6. Da li roditelji koji odbiju vakcinaciju svojih mališana snose neke zakonske posledice?
Prema važećem zakonu o zaštiti stanovništva vakcinacija je obavezna za svu decu, čak i ako su njihovi roditelji protiv. Postoje kaznene odredbe.

7. Koje vakcine su u Srbiji obavezne, a koje ne, i zašto je to tako?
Obavezna imunizacija dece u Srbiji regulisana je Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima. Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi, način i indikacije za sprovođenje imunizacije, kao i način vođenja evidencije o izvršenoj imunizaciji i način zaštite lekovima. Obavezne vakcine: protiv Tuberkuloze, Hepatitisa B, Difterije, Tetanusa, Velikog kašlja, Poliomijelitisa, Hemofilus influence tip b, Male boginje, Zauške, Rubeola, Difterija i Tetanus. Imunizacija protiv drugih zaraznih bolesti sprovodi se u skladu sa preporukama SZO (Svetska zdravstvena organizacija).

8. Koliko je u Srbiji procentualno vakcinisano dece?
U Srbiji je procenat vakcinisane dece 89 odsto, protiv nekih bolesti je i niži. U zemljama EU procenat vakcinisane dece je više od 96 odsto.

9. Da li se broj roditelja koji odbijaju vakcinaciju povećava ili smanjuje iz godine u godinu i kako to regulisati?
Ako se pogleda razvoj vakcina u poslednjih pet decenija, jasno je da je došlo do vakcinalnog buma. Kod nas je važno stalno upoznavati i učiti roditelje o vakcinama i koristi koje one donose.

Na sledećoj strani, učestvujte u našoj anketi i kažite šta mislite o vakcinisanju dece u Srbiji…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije