16.01.2018 Ankete

Anketa: Koliko je trajao vaš oporavak posle porođaja?

Svaka trudnica se bar jednom zapita kako će njeno telo izgledati nakon porođaja. Upoređivanje sa poznatim ličnostima i zvezdama sa naših malih ekrana gotovo nije pošteno. Ipak iza tih osoba stoje timovi trenera koji im pomažu da ostanu u formi tokom trudnoće, ali i da ubrzo nakon porođaja vrate savršeno vitku liniju.

Foto: Albumarium

Foto: Albumarium

Prisetite se da se vaša koža rastezala devet meseci kako bi napravila dovoljno mesta za bebu, te mu možete dozvoliti i godinu dana da se vrati u svoje prvobitno stanje.

Većina poznatih mama zbog redovnih treninga i redukovane ishrane, brzo vrate svoju fit liniju, ali dobro je da se zna da one celu svoju trudnoću pomno prate na svoju težinu. Za trudnice koje nose jedno dete doktori sugerišu da je dobitak na težini od 11-15 kilograma normalan, dok se za blizance odobrava i 15-20 kilograma.

Budući da se stomačni mišić tokom trudnoće razdvaja kako bi se napravilo mesta za plod, čak i do šest meseci nakon porođaja postoji mogućnost da vam stomak izgleda kao u prvom trimestru. Vežbanje joge i pilatesa može pomoći, ali postoji deo žena kod kojih se urkos svom trudu, stomak jednostavno ne vraća u svoje prvobitno stanje. Međutim, prilično smo sigurni da mala predivna beba na rukama vredi više od savršeno ravnog stomaka sa definisanim pločicama.

Kada se trudnoća približava kraju, sigurno je da ćete primetiti da vam se grudi povećavaju čak za veličinu ili dve. To se događa jer nivo progesterona i estrogena priprema majčino telo za laktaciju, a samim time tkivo dojki otiče. Nekoliko meseci nakon porođaja ili ako odlučite ne dojiti, sve će se vratiti u pređašnje stanje. Ipak, dojenje pospešuje gubitak kilograma, iako nije instant rešenje, jer prolaktin, hormon potreban za proizvodnju mleka, usporava metabolizam. Iz tog razloga neke žene ne mogu izgubiti zadnjih 4-5 kilograma sve dok ne prestanu dojiti.

Sigurno ste u trudnoći primetili kako su vam odjednom sve cipele tesne, ali ne morate brinuti zbog toga. Trudnice zadržavaju više tečnosti da bi se koža mogla lakše rastezati kako dete raste, a gravitacija uzrokuje da se ta voda sakuplja u nogama i zglobovima. Dobra vest je da će se vrlo brzo sve vratiti u prvobitno stanje, pa ne morate odustati od vama dragih sandala i cipela.

Trenutno nema aktivnih anketa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije