27.11.2016 Kutak za mame

Drage mame, naučite ćerku da voli svoje telo!

Danas, kada mnoge devojčice žele da budu savršene kako bi bile prihvaćene u društvu, uloga roditelja u jačanju samopouzdanja je od presudnog značaja.

ID-100202635

Ako primetite da vaša ćerka nije zadovoljna svojim telom, pokušajte da joj pomognete. Da bi bila zdrava i da bi se pravilno razvijala veoma je važno da joj na vreme ukažete na njenu lepotu i posebnost. Predstavljamo vam najbolje načine koji će pomoći vašoj kćerki da zavoli svoje telo:

1. Nemojte dozvoliti da vaša ćerka čuje da ste nezadovoljni svojim telom
Izbegavajte da izgovarate rečenice u kojima kritikujete svoje telo. Sve devojčice doživljavaju svoju majku kao najlepšu i najbolju ženu koju poznaju. Vi ste za njih „supermama“ koja će ih lečiti kada ih nešto zaboli, kuvati hranu i biti uvek tu za njih. Rečenice u kojima kritikujete svoj izgled i telo, narušavaju tu idealnu sliku, te će tako one početi da gledaju negativno na svoje telo.

 

2. Recite joj da voli svoje telo
Predložite ćerki da se pogleda u ogledalo i da otkrije šta voli na sebi. Skrenite joj pažnju na njenu prirodnu lepotu koju poseduje i vodite računa da uvek budete iskreni.

3. Naučite je da starenje nije ništa loše
Ukažite joj koliki značaj ima ishrana i fizička aktivnost na telo i kako će zdravim načinom života ono ostati u dobroj formi, bez obzira na godine.

 

4. Dozvolite njenom tati da joj napravi frizuru
Možda muškarci nisu najstručniji za pravljenje frizura, ali budite sigurni da će to njoj biti nezaboravno iskustvo. Svaka devojčica vidi svog oca kao jednog od najjačih ljudi, tako da će vaša ćerka znati da ceni te zajedničke trenutke.

 

5. Pustite svoju ćerku da se bavi sportom (i da se zaprlja)
Roditelji često doživljavaju svoje ćerke kao male princezice. Naravno da one to i jesu, ali je ponekad potrebno da se igraju u blatu i da dobiju nekoliko modrica. Tako će naučiti da je fizička aktivnost važnija nego savršen holivudski izgled.

 

6. Ograničite tinejdžerske filmove i časopise
Teško da će se vaša ćerka osećati dobro u svojoj koži ako pred sobom ima gomilu slika savršenih devojaka koje brinu o svakoj unetoj kaloriji. Ponekad je dobro da prelista magazin ili pogleda popularan film sa društvom, ali obratite pažnju da ne preteruje u tome.

 

7. Naučite ćerku da je dobra fizička forma mnogo privlačnija nego mršavost
Sve su češći poremećaji ishrane koji pogađaju tinejdžerke kao i male devojčice, koje se još uvek navikavaju na svoje telo. Naučite na vreme svoju ćerku da loša ishrana može izazvati oštećenja na koži, kosi i noktima, odnosno na celom telu. Predložite joj da se rekreativno bavi nekim sportom koji ona voli. Na taj način će brzo uvideti kako se se fizička aktivnost dobro odražava na telo.

8. Ne forsirajte je da se smeje
Dozvolite svojoj ćerki da slobodno izražava osećanja. Žene se obično smeju kako bi prikrile svoja prava osećanja a na taj način propuštaju šansu da dobiju neophodnu pomoć u nekim teškim trenucima.

 

9. Dozvolite joj da ima svoj stil
Ne pretvarajte je u drugu verziju sebe. Ona je mlada i prirodno je da voli da istražuje, te je pustite da pronađe stil koji joj odgovara.

10. Volite je takvu kakva jeste
Nikada ne pravite šalu na osnovu njene mršavosti ili čak nekoliko kilograma viška. Volite je takvu kakva jeste i uvek joj ponavljajte koliko vam je važna u životu.

Izvor: Yumama
Foto: Freedigitalphotos.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije