27.11.2016 Zanimljivosti

Saznajte! Šta dete nasleđuje od mame, a šta od tate?

Da li ste znali da se izrazito upečatljive crte kao što je veliki nos, prenose sa jedne na drugu generaciju?

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Isto je i sa velikim ušima, koje se u najvećem broju slučajeva nasleđuju od oca, dok za veliki nožni palac možemo da zahvalimo majci, ističu genetičari.

Nasledni „materijal“

Da devojčice češće liče na očeve a sinovi na majke, delimično ima naučno uporište. Dečaci od majke nasleđuju samo jedan iks hromozom, bogat „naslednim materijalom“ koji određuje fizički izgled, dok je očev iks hromozom siromašan takvim genima. Kod devojčica je situacija potpuno obrnuta. One dobijaju po jedan iks hromozom od oba roditelja bogat genima za određivanje fizičkog izgleda, koji im omogućavaju podjednake šanse da liče i na oca i na majku.

Da li ste znali da se izrazito upečatljive crte, kao što je veliki nos, prenose sa jedne na drugu generaciju? Isto je i sa velikim ušima, koje se u najvećem broju slučajeva nasleđuju od oca, dok za veliki nožni palac možemo da zahvalimo majci, ističu genetičari.

Boja kose i očiju

Boja očiju takođe zavisi od kombinacije gena. Međutim, tu postoji jedna zakonitost po kojoj je nemoguće da roditelji sa izrazito tamnim očima dobiju plavooko dete. Za razliku od njih, osobe sa smeđom kosom i očima mogu da dobiju potomka sa plavim okicama, mada su češći drugačiji primeri. Ljudi svetle kose i očiju najčešće imaju plavooke ili zelenooke naslednike.

Boja kose takođe zavisi od genetske kombinatorike, pa tako, ukoliko su oba roditelja svetlokosa i dete će naslediti svetlu nijansu. Ako jedan roditelj ima tamnu a drugi svetlu kosu, dete će biti tamnokoso ili će dobiti „srednju“ nijansu. A, ako jedan od roditelja ima kovrdžavu kosu, velika je verovatnoća da i dete ima takvu kosu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije