01.08.2013 Dete

Sprečite letnje nezgode

Deca leti uglavnom borave na otvorenom, gde ih vrebaju mnoge opasnosti. Preduzmite mere opreza pre nego što se nezgoda desi!

letnje nezgode

  • NA PLAŽI

Šta da učinite ako se dogodi sledeće:

Dete je opekla meduza – Isperite opečeno mesto sirćetom ili toplom vodom. Ako počne da otiče, dajte detetu neki antihistaminik.

Poseklo se na ljušturu školjke – Očistite posekotinu sapunom i mlakom vodom, a zatim zaštitite posečeno mesto širokim hanzaplastom.

Dete je „poplavelo“ zbog dugotrajnog kupanja – Izvedite ga iz vode, umotajte ga u tople peškire i dajte mu da pije dosta vode.

Upao mu je pesak u oči – Ispirajte mu oči čistom vodom sve dok ne uklonite zrnca peska iz oka. Nemojte da mu dozvolite da trlja oči jer zrnca peska mogu ozbiljno da oštete oko.

  • NA BICIKLU

Nikada nemojte da dopustite detetu da vozi bicikl bez zaštitne kacige i štitnika za kolena. Padovi sa bicikla su česti i tada najčešće stradaju kolena i glava.

Pre nego što dete sedne na bicikl, proverite da li su gume naduvane i da li kočnice dobro funkcionišu.

Naučite svoje dete da vozi bicikl samo po trotoaru i zaštićenim površinama. Naglasite mu da nipošto ne sme da izaðe biciklom na ulicu kojom idu automobili!

  • U DVORIŠTU

Ako ste prskali travu sredstvima protiv korova ili krpelja, nemojte dozvoliti detetu da se igra u travi najmanje 48 časova nakon prskanja.

Dok kosite travu, dete ne sme da bude u blizini. Sigurno ste čitali u štampi o povredama koje se dogaðaju kada se malo dete „muva“ oko kosilice.

Nikada ne ostavljajte dete samo u blizini mesta gde pečete roštilj!

Alat za rad u dvorištu (grabulje, ašov, makaze i sl.) držite zaključan u šupi ili na nekom drugom mestu, gde dete ne može da ga dohvati.

Bilo bi veoma pametno da u svom dvorištu ne sadite biljke koje su otrovne (oleandar, bršljan i slične). Dete može da otkine list i da ga stavi u usta što može da uzrokuje teško trovanje.

  • U BAZENU

Nikada (ali nikada!) ni za trenutak ne ostavljajte dete samo u blizini bazena! Dovoljan je samo sekund da mališan izgubi ravnotežu i upadne u bazen!

Izvadite sve igračke iz bazenčića kada završite sa igrom. često se dešava da dete upadne u vodu pokušavajući da dohvati neku igračku.

Deca koja ne umeju da plivaju uvek moraju da budu pod nadzorom odraslih. Nemojte da se oslonite na to što dete nosi „mišiće“ na naduvavanje ili „šlauf“ – oni nisu poudani jer mogu da se probuše.

  • NA SUNCU

Ako vaše dete ne pije dovoljno vode dok boravi na suncu, njegov organizam može da dehidrira, a posledice su najčešće veoma neprijatne.

1. GRČEVI USLED VRUĆINE

SIMPTOMI: Bolno grčenje mišića, naročito u nogama. Koža deteta je obično vlažna, a moguća je i pojava blage groznice.

SAVET: Smestite dete u hladovinu i dajte mu da pije vodu. Namažite bolno mesto nekim gelom za masažu, pa mu nežno izmasirajte bolni mišić.

2. ISCRPLJENOST USLED VRUćINE

SIMPTOMI: Grčevi u mišićima udruženi sa povišenom telesnom temperaturom (do 39 stepeni), mučnina, povraćanje, glavobolja, proliv i iscrpljenost.

SAVET: Smestite dete u rashlaðenu prostoriju, oslobodite ga odeće. Dajte mu da pije vode, a ako za pola sata ne doðe do poboljšanja, odvedite ga u bolnicu jer je možda toliko dehidriralo da mu je potrebna infuzija.

3. TOPLOTNI UDAR

SIMPTOMI: Visoka temperatura, obično preko 40 stepeni, ubrzani rad srca, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, glavobolja, iscrpljenost, dezorjentisanost.

SAVET: Pozovite hitnu pomoć, a zatim postupite kao u prethodnom slučaju. Dok ne stignu lekari iz hitne pomoći, umotajte dete u mokar čaršav kako bi mu se telo rashladilo.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije