roditeljska kontrola sadržaja na internetu
04.07.2018 Novi broj

Društvene mreže povezane sa razvojem mentalnih oboljenja kod dece

Zvanični podaci Kancelarije za nacionalnu statistiku pokazali su da su deca koja provode više od tri sata dnevno na društvenim mrežama u duplo većem riziku da obole od mentalnih oboljenja, nego deca koja ih koriste umereno.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

U izveštaju Kancelarije za nacionalnu statistiku prikazan je veći nivo emocionalnih problema, hiperaktivnosti i lošeg ponašanja kod mladih ljudi koji provode mnogo vremena na veb stranicama kao što su Fejsbuk, Tviter i Pinterest.

Utvrđeno je da je tokom 2012. i 2013. godine 56 odsto dece provelo do 3 sata na društvenim mrežama, dok je oko 8 odsto dece provelo više od tri sata u toku tipičnog školskog dana.

Od 2012. do 2013. godine 1 u 10 devojčica (11 odsto), provela je više od tri sata na društvenim mrežama u poređenju sa samo 5 odsto dečaka.

U izveštaju je uočena jasna povezanost između vremena provedenog na društvenim mrežama i ponašanja dece koje ukazuje na probleme mentalnog zdravlja.

Kod one deca koja su provela više od tri sata na društvenim mrežama u toku školskog dana zabeležene su znatne poteškoće u napredovajnu za razliku od onih koji nisu koristili ili su provodili manje vremena na društvenim mrežama.

„Od dece koja su provela više od tri sata na društvenim mrežama u toku normalnog školskog dana, kod 27 odsto njih zabeležen je visok ili vrlo visok stepen poteškoća“, stoji u izveštaju.

U izveštaju se ističe da su društveni mediji sveprisutna obeležja savremenog života, i da mogu da pruže znatan doprinos povezivanju s drugim ljudima i na taj način poboljšaju mentalno zdravlje dece.

Ipak, dodaje se i da društvene mreže mogu da budu izvori poređenja u društvu, virtualnog zlostavljanja i izolacije, što često stvara suprotan efekat.

Ostala istraživanja pokazala su vezu između vremena provedenog ispred ekrana (uključujući gledanje televizije, DVD-a i videa) i viših nivoa emocionalnog stresa, anksioznosti i depresije.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije