11.09.2014 Vaspitanje

Može li dete da ostane samo kod kuće?

Kada je pravo vreme da dete može povremeno da ostane samo kod kuće bez proživljavanja straha i na koji način da ga pripremite za to?

dete samo

Iako je na ovu temu nezahvalno odrediti konkretnu dečju dob u kojoj mališan može da ostane sam kod kuće, budući da svako dete sazreva svojim tempom, neka okvirna granica za većinu dece je šest godina. Pre tog uzrasta, pokušajte izbegavati da ostavljate dete bez nadzora odrasle osobe. Ne radi se samo o detetovoj sigurnosti i onome šta bi dete moglo u svojoj znatiželji da napravi kod kuće, već i o detetovoj psihološkoj sigurnosti.

Priprema za dete

I vi i vaše dete ćete se bolje osećati ako postupno “uvežbate” scenario vašeg odlaženja i detetovog ostajanja kod kuće. Stoga neka vaši odlasci u početku budu kraći, svega nekoliko minuta i neka se postupno povećava minutaža, nakon što vidite da se dete sasvim dobro snašlo. Naravno, biće potrebno uvesti neka pravila kojih se obavezno morate pridržavati, a za svaki slučaj osigurajte mu mobilni na koji vas može dobiti ili pouzdanog komšiju u zgradi kojem se može obratiti za pomoć. Na početku, uvek pitajte dete da li je njemu u redu da nakratko ostane samo kod kuće ili bi pre da krene sa vama. Ako mu je zanimljivije kod kuće, jer je baš počelo da gradi neki svoj svet od lego kockica, verovatno neće hteti to da prekida. Ali ako se nećka ili govori da želi s vama, odgodite “osamostaljivanje” za sledeću priliku.

Uvek se javite detetu pre izlaska, bez obzira koliko je zaigrano. Ostavite mu vaš broj telefona zapisan na jasno vidljivom mestu i pokraj fiksne linije u slučaju da mobilni ne može da pronađe. Dogovorite se oko toga šta ne sme da dira ili otvara (određene prozore, balkon, vrata ako neko zvoni i sl.), da li treba da se javlja na telefon ili ne, kako da postupa u slučaju da se dogode neke situacije koje ne može samostalno da reši. Pomozite mu da samo ili sa vama u saradnji osmisli čime bi moglo da se bavi dok vas nema kako mu se vreme vašeg odsustva ne bi činilo predugim. Katkad se dogode situacije da detetu žele da navrate prijatelji iz susedstva i tu isto morate da se dogovorite oko pravila, jer deca se ne ponašaju jednako kad su sama i kad su u društvu.

Povremene provere

Redovno nazovite dete da proverite da li je sve u redu i kako se oseća. Moguće je da dete nakon što pogleda neki dugometražni crtani film shvati da je usamljeno i oseti se nelagodno, stoga će mu vaš poziv biti važan. Upozorite ga da vam se može javiti kad god oseti potrebu i tako ćete najbolje znati da li je spremno za samostalne ostanke kod kuće ili nije. Računajte da se dete koje već neko vreme boravi samo u kući može prepasti čudnih zvukova iz susedstva ili se prestrašiti ako poštar pozvoni na vrata. Imajte strpljenja i razumevanja za te male korake “unazad”, jer oni su potpuno normalni i prirodni. Nemojte sputavati dete u iskazivanju svojih osećanja, ma kakvi bili, niti pokušati umanjiti važnost njegovog straha. Ovo će biti tek početak u vežbanju detetove samostalnosti, izlascima iz kuće, odlascima u školu i slično, stoga postupno gradite tu sigurnost u njemu, ali i dozu opreza prema svemu što radi.

Izvor: roditelji.hr, M. G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije