27.11.2014 Vaspitanje

Kada bi dete trebalo da počne da uči strane jezike

Iako su malena deca najbolja u učenju stranih jezika, roditeljima to može biti poprilično obeshrabrujuće. Učenje stranog jezika zahteva angažman roditelja jer vaspitačice u vrtićima retko imaju dovoljno vremena da se bave time.

učenje stranih jezika

Trud se svakako isplati jer je odličan osećaj videti detetov napredak, a on započinje povezivanje prvih najjednostavnijih reči s pojmom šta reč zapravo znači.

Deca vrlo često vole da izmišljaju nove reči kada im je još uvek prilično neshvatljivo zašto postoji više jezika i zašto bi ih trebalo naučiti. U učenju je vrlo važno da i roditelji znaju osnove stranog jezika koje dete uči kako bi mu mogli biti od pomoći.

Dokazano je kako deca koja uče strani jezik već od vrtićkih dana mnogo lakše uče kasnije u školi jer se uče radnim navikama već pre polaska u školu. Osim toga, deca koja uče strani jezik mnogo uspešnije zadržavaju pažnju i koncentrisaniji su kada ih u učenju ometaju zvuci iz okoline.

Mnogo roditelja muči kada je najbolje da njihova deca počnu s učenjem. Tačan odgovor je: što ranije to bolje. Nikada nije prerano da se dete izloži stranim jezicima. Mnogo će vam u učenju pomoći knjige i crtani filmovi na stranom jeziku koje dete voli, pa će imati veću motivaciju u učenju.

Važno je obratiti pažnju na pravilan izgovor reči, jer ako dete već na početku pogrešno nauči, mnogo teže će biti to kasnije ispraviti. Započnite s učenjem stranih reči za delove tela, hranu, igračke i članove porodice. Audio snimci najbolji su način za učenje pravilnog izgovora.

Kako bi bili što uspešniji u učenju, važno je učenje učiniti zabavnim i vama i detetu. Tako možete istraživati i kulturu, hranu i ljude koji dolaze iz zemlje čiji jezik dete želi da nauči. Pokušajte u svakodnevni razgovor ubaciti i strani jezik, svi smo svedoci kako se jezik lakše i kvalitetnije uči direktnom komunikacijom nego učenjem po knjigama.

Izvor: index.hr
M.G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije

Hej, sanjalice!

04.10.2019 Porodica

Ako vaše dete često odluta u svoj svet, i čini vam se da vas uopšte ne sluša, ne treba odmah da se zabrinete. Pročitajte ovaj tekst i saznajte kada...

pročitaj još