15.07.2014 Ishrana

Šta deca treba da jedu leti?

Tokom leta, zbog visokih temperatura nemamo toliko apetita, jer organizam traži manje hrane nego inače. Sa ovim problemom se ne sreću samo odrasli, već ga imaju i deca. Većina mališana tokom leta gubi apetit, pa je važno da im kroz obroke dajete dovoljno vitamina, minerala i ostalih hranljivih materija.

strawberry girl

Metabolizam kod dece se razlikuje od metabolizma odraslih. On je usklađen sa brzinom detetovog rasta, pa ukoliko dete duže vreme izbegava hranu, to se odražava na njegov razvoj i kilažu.

Opšte je poznata stvar da deca od rođenja treba da se hrane pravilno, ali i ako se možda toga ne pridržavate striktno ovog uputstva, leto je idealno vreme da uvedete laganu hranu i da napokon naučite dete da jede voće i povrće.

Nutricionisti preporučuju da se tokom leta deci daje hrana koja će obilovati povrćem, voćem i proteinima. Potrudite se da povrće koje dete jede bude sirovo. U ovim mesecima to nije problem, jer su pijace bogato snabdevene ovim namirnicama.

Kuvanjem se gube mnogi vredni sastojci, pa je sveža salata mališanima ponekad korisnija nego parče ribe, mesa ili jaje.

Iako povrće treba da bude na tanjiru svakog dana, to mnogim roditeljima dece probirača pravi problem. Lekari savetuju da roditelji treba da budu istrajni i uporni, jer istraživanja pokazuju da deca treba da probaju neko povrće bar deset puta pre nego što prihvate novi ukus.

I tokom leta, doručak je najvažniji obrok, jer preskakanje nije dobro ni za metabolizam, ali ni za kilažu. Organizam koji nema priliv energije od ranog jutra usporen je i pravi zalihe masnih naslaga.

Ipak, ne preterujte, jer nije dobro da decu terate da pojedu sve iz tanjira. Mališani se brzo zasite nekog ukusa zbog čega ostavljaju pola obroka.

I naravno mališanima je tokom leta, kao i odraslima potrebno više tečnosti, a najbolje je da što više piju vode. Sokove treba ograničiti. Takođe, visoke temperature brže dehidriraju telo, pa nemojte deci davati gazirane napitke.

Izvor: bebac.com, M. G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije