kako prepoznati prelom kostiju
10.06.2022 Zdravlje deteta

Kako prepoznati prelom kostiju?

Povrede su česte kod starije dece, a događaju se prilikom padova, igre na otvorenom, na sportskim aktivnostima… Za roditelje je ovo vrlo stresna situacija jer nikada nisu sasvim sigurni da li se njihovo dete – samo malo jače udarilo ili se iza povrede krije naprsnuće ili lom kostiju. Srećom, većina ovih povreda se rešava oblozima i mirovanjem, a evo i kada treba pak reagovati…

Povrede kod dece

Najčešće su povrede skočnog zgloba, zgloba ruke ili palca na ruci (skijaški prst), kao i laktova, kukova i kolena. Otvoreni prelom se lako prepoznaje i zahteva hitan odlazak  lekaru, kao i posebnu proceduru za zbrinjavanje pacijenta, tako da u ovom slučaju nema oklevanja – odmah zovite Hitnu pomoć.

Možete da očekujete da je dete u bolovima, da je uplašeno, bledo. Ipak, kroz desetak minuta dete bi trebalo da počne da se smiruje, bol da postaje blaži, iako treba da budete svesni da će on ostati u određenoj meri bar još 24 do 48 sati. (Saznajte i: Prva pomoć u slučaju povrede deteta)

Kako prepoznati prelom?

Nakon što se uverite da je prvi talas bola prošao, da se dete smiruje, da je svesno i da nema otvoreni  ili okom lako uočljiv prelom, trebalo bi da pregledate povređeno mesto. Pogledajte dobro da li su udovi normalnog oblika, da li izgledaju neobično krivo, a potražite i eventualnu ranicu na koži koja bi mogla da nagovesti da je u pitanju prelom. Ako otkrijete bilo koji od ovih znakova, dete odmah vozite u bolnicu.

U slučaju da su prst, zglob ili ekstremitet normalnog oblika, da dete može da ih pomera u punom obimu a bez prevelikog bola, stavite ledene obloge na povređeni deo. Dete ne morate voditi odmah na pregled, ali bi bilo dobro da se u narednih nekoliko sati konsultujete s lekarom, osim ukoliko se bol i otok u potpunosti ne povuku. Uvek postoji mogućnost da je došlo do nagnječenja ili napukline na kosti ili zglobu, a to je, ipak, posao za lekara.

Dete koje se udarilo mora da miruje, a obloge mu držite po 15 minuta, te pravite pauze od 45 minuta. Za to vreme istražujte da li su se pojavili znaci preloma:

  • povređeni deo postaje modar i osetljiv na dodir
  • dete oseća bol na dodir ili pritisak, bolno podnosi svoju težinu
  • deo tela izgleda deformisano.

Ako dete povredi stopalo ili skočni zglob, koleno ili lakat, stavite mu led na povredu što pre je moguće i odmah ga odvedite lekaru. Noga treba da bude u blago podignutom položaju. Led stavite u kesu, a zatim preko platna direktno na povredu. Obloge menjate svakih 10 minuta. (Pročitajte i: Kada je povreda glave kod dece opasna?)

 
stefanamer/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije