26.01.2014 Zdravlje deteta

Prepoznajte kada dete treba odvesti oftalmologu

Ako vaš mališan često trlja oči, previše se približava objektu posmatranja ili se mršti dok gleda, moraćete što pre da se obratite očnom lekaru…

naocare

Zdrave oči preduslov su za normalan razvoj deteta, a njegove probleme sa vidom možete otkriti jedino ako odlazite na redovne kontrole kod oftalmologa i obratite pažnju na neke od glavnih znakova poremećaja.

Ukoliko mališan često trlja oči, posebno tokom crtanja, pisanja ili neke druge aktivnosti koja traži fokusiranje, ako su mu oči stalno crvene ili suzne i ima česte glavobolje, ukoliko se previše približava objektu posmatranja, ne prepoznaje udaljenije objekte ili se mršti dok gleda, što pre zakažite pregled kod oftalmologa.

Što je mlađi uzrast na kojem se problem otkrije, to će korekcija vida biti uspešnija.

Kako da prihvati naočare?

Iako je nošenje naočara znatno rasprostranjenije i prihvatljivije nego ranije, među decom i dalje se mogu čuti komentari upućeni mališanima koji koriste ova pomagala. Da biste olakšali detetu, naučite ga da šale na svoj račun ne prihvata previše lično, a da svojim drugarima objasni da naočare nosi kako bi bolje videlo.

U slučaju ozbiljnijih problema sa vršnjacima, zamolite vaspitača da vas podrži. Najvažnije je da imate pozitivan stav, a u pomoć možete „pozvati“ i neke od slavnih ličnosti ili dečjih junaka (poput Harija Potera) koji nose načare.

Prema savetu lekara, naočare možete zameniti sočivima tek u pubertetskom uzrastu, kada je dete u stanju da samostalno vodi brigu o higijeni i ruku i sočiva.

Kada otići na pregled?

Prvi detaljniji pregled očiju trebalo bi da se obavi kada beba napuni šest meseci. Sledeća oftalmološka kontrola je sa navršene tri godine, a zatim pre polaska u školu između pete i šeste godine.

Simptomi

Da li su i vama kada ste bili mali govorili da ne sedite blizu televizora jer ćete pokvariti vid? Iako su naučnici dokazali da ovo nije u potpunosti tačno, s pravom treba da budete zabrinuti ukoliko vidite da vaše dete gleda u ekran iz velike blizine. Naime, ovo je jedan od prvih znakova kratkovidosti (miopije). Drugi je žmirkanje, kojim mališan pokušava da „izoštri“ udaljene predmete.

Obratite pažnju!

  • Ukoliko vaše dete zatvara jedno oko dok čita ili gleda televiziju, velika je verovatnoća da ima „lenjo“ oko (ambliopiju), poremećaj koji karakteriše usporeniji razvoj jednog oka. Ovo stanje leči se nošenjem naočara s povezom, gde se slabije oko forsira. Najbolji rezultati postižu se ukoliko simptome primetite do pete godine detetovog života jer se već nakon desete teško leči.
  • Razrokost (strabizam) lako ćete prepoznati – dečje oko „beži“ bilo prema nosu ili ka spoljnoj strani, a ponekad gore ili dole. Ovo vremenom može uzrokovati „lenjo oko“, pa poremećaj treba što pre otkloniti nošenjem naočara sa zavojem.
  • Ako dete preskače redove dok čita i mora prstom da prati pravac čitanja, možete posumnjati na astigmatizam, stanje kod kojeg očna jabučica nije potpuno okrugla, zbog čega dete vidi iskrivljeno i mutno. Oftalmolog će savetovati nošenje specijalnih sočiva kojima se astigmatizam veoma uspešno leči.
  • Uobičajene glavobolje tokom čitanja ili sedenja za kompjuterom gotovo uvek ukazuju na potrebu nošenja naočara. Čeone glavobolje zapravo su jedan od najučestalijih pokazatelja da je mališanu pod hitno potrebna korekcija vida.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije