Šta kada dete hoda na prstima
02.04.2023 Zdravlje deteta

Šta kada dete hoda na prstima?

Prvi koraci deteta svakom roditelju donose ogromu radost i sreću. Međutim, nekada deca počnu da hodaju na prstima što roditelje u velikoj meri brine. Ukoliko vaše dete hoda sa petama podignutim od zemlje, evo odgovora na pitanje: Šta kada dete hoda na prstima?

Pre svega, bitno je naglasiti da se hod na prstima dok dete uči da hoda ne računa u ovaj problem. Najveći broj dece prohoda do druge godine života.

Šta kada dete hoda na prstima

Hod na prstima može se javiti dok deca uče da hodaju, i to je potpuno bezopasno, ukoliko kasnije počnu da hodaju oslanjajući se na celo stopalo. Međutim, nekada hod na prstima može biti posledica zategnutih mišića tela, zategnute Ahilove tetive, neurološkog poremećaja poput cerebralne paralize ili autizma, mišićne distrofije, a ponekad razlog za hodanje na prstima jednostavno nije poznat.

Hodanje na prstima najpre povećava verovatnoću da će dete pasti, a osim toga, dete se može osećati loše ukoliko primeti da hoda drugačije od druge dece.

Kada treba posetiti lekara?

Ukoliko je vaše dete starije od 2 godine, prohodalo je i samostalno hoda na prstima, bilo bi dobro da posetite lekara. Ukoliko vas to zabrine i ranije, nije zgoreg obratiti se stručnom licu. Lekar hodanje na prstima dijagnostifikuje putem pregleda ili drugih testovva poput EMG testa koji proverava rad mišića i nerava, analize hoda i pokreta tokom hodanja, neurološko testiranje kako bi se videlo da li postoji problem u radu mozga i kičmene moždine, ali i zastoji u razvoju.  Deca koja hodaju na prstima nekada moraju da posete ortopeda.

Osim toga, ukoliko je dete hodalo normalno, a zatim krene da hoda na prstima – to je takođe vreme da se obratite lekaru.

Kako se hodanje na prstima leči?

Mnoga deca u nekom trenutku prerastu hod na prstima, te lekari nekada jednostavno sačekaju da vide da li će ova pojava proći bez lečenja. Ako se hod na prstima nastavi ili ako postoji fizički razlog za to, poput zategnutih mišića i tetiva, lečenje može uključivati fizikalnu terapiju, proteze za noge ili uloške, a u krajnjem slučaju za ovakve probleme postoje i operacije.

Šta roditelj može da uradi kada dete hoda na prstima?

Bitno je da detetu date podršku da ispoštuje svako uputstvo koje mu je dao lekar. Ukoliko dete ima manje od dve godine, postoji mogućnost da će vas lekar vratiti i zakazati pregled za nekoliko meseci. Za to vreme hodanje se može ispraviti samo od sebe.

Zajedno sa detetom možete raditi vežbe istezanja i jačanja, pružite mu punu podršku na fizikalnoj terapiji, odvedite ga kod ortopeda i pomozite mu da se navikne na protezu ili uložak ukoliko je to njegova terapija.

U većini slučajeva ovaj problem je lako rešiv, zbog toga nema razloga za brigu. Pre svega bitno je da budete strpljivi i da dete oseti da ste uz njega kako bi i samo imalo više volje i motivacije da prevaziđe ovu pojavu.
Jovana Jevtić

monkeybusinessimages/ Getty Images Plus

još iz kategorije