dete odbija hranu
10.04.2023 Bebin jelovnik

Izbirljivo dete: kako naučiti bebu da jede sve?

Sve dok niste postali roditelj “izbirljivog” deteta kad je hrana u pitanju, niste mogli ni da pretpostavite da obična šargarepa može postati povod za pravi rat u kući. Vi želite da vaš mališan pojede nešto zdravo, a on se tome odupire svim silama. Čini vam se da ništa ne možete učiniti da promenite njegov stav.

No, na svu sreću, uopšte niste u pravu! Kad počnete da uvodite kašice, postavite osnove za zdravu ishranu i znatno ćete uvećati šanse za obroke bez natezanja i protivljenja . Evo kako to i da postignete…

Zašto je moje dete izbirljivo?

Objektivno, izbirljivost u ishrani je delimično i stvar genetike. Neka deca se rađaju takva, dok druga ne prave probleme šta god da im ponudite da pojedu. Uostalom, studije pokazuju da se osetljivost na određene ukuse, npr. na gorko, nasleđuje. Međutim, to ne znači da roditelj treba da prihvati izbirljivost deteta kao normalan deo procesa usvajanja ishrane za ceo život. Istraživanja pokazuju da bebe kojima se od šestog meseca života nudi široka paleta namirnica usvajaju zdrave navike u ishrani za ceo život. (Pročitajte i: Jednostavni načini kako da izbalansirate ishranu vašem detetu)

Ponudite što raznovrsniju paletu namirnica

I učinite to što ranije! Idealno bi bilo da to uradite u prvim nedeljama uvođenja kašica u bebinu ishranu. Male bebe obično spremnije prihvataju nove ukuse i teksture hrane nego nešto starija dečica. Optimalan period za to je između šestog i devetog meseca života. Nastojte da svake nedelje ponudite bebi da jede pet različitih vrsta voća i povrća. Osim različitih ukusa, nudite joj i namirnice drugačije teksture.

Šta kada beba odbija povrće?

Ideja o mešanju povrća i mleka možda ne deluje kao nešto ukusno, ali ako hranite bebu na kašičicu, onda to može biti sjajan način da ona skoro neprimetno isproba i ukus povrća. Od šestog meseca života dodajte malo pasiranog povrća u redovan mlečni obrok (bilo da je reč o humanom mleku ili formuli), da bi osetila novi ukus. Nakon što uvedete različito povrće u mleku, recimo, posle 12 dana, pokušajte da nahranite bebu pirinčanom kašicom s pasiranim povrćem. Postepeno smanjujte količinu pirinča da biste joj, na kraju, ponudili kašicu samo od povrća. Tako ćete bebi davati omiljenu vrstu obroka uz novi ukus.

Šta kada beba odbija nove ukuse?

Ovo će biti malo naprednija verzija mešanja povrća u mleko. Uz nešto poznato i rado prihvaćeno na tanjiru, i nova hrana će biti prihvatljivija i manje odbojna za mališana. Osim toga, znaćete da će dete, čak i ako ne dotakne novu hranu, pojesti deo obroka koji voli. Ponudite mu omiljeni sos za testenine, ali ga servirajte uz njoke, umesto uobičajene vrste testenine. Takođe, omiljeni preliv od sira možete da dodate novoj vrsti povrća i tako podstaknete dete da ga pojede. Slobodno eksperimentišite! (Pročitajte i: Kako pobošljati apetit deteta)

Nemojte prisiljavati dete da jede

Ako budete previše forsirali dete da pojede nešto što ne želi, vaša trpeza lako može da postane poprište prave bitke. Zato, ne primoravajte mališana da jede. Istraživanja pokazuju da naglašeno forsiranje dece da pojedu nešto što ne žele, jednostavno, ne donosi rezultate. Zapravo, takvo ponašanje je kontraproduktivno. Dakle, liberalniji stav i veća doza fleksibilnosti i opuštenosti tokom obroka najbolja je taktika.

Naučite dete da jede sve

Oslobodite se mantre “počisti tanjir”

To je zaostavština prethodnih generacija, iz vremena nestašica hrane. Pomozite mališanu da nauči da prestane da jede kad oseti da je sit.

Kad god je to moguće, jedite kao porodica za stolom

Ako dete vidi da i vi jedete istu hranu, mnogo su veće šanse da i ono jede, jer na taj način dobija poruku da je hrana bezbedna. Zato, jedite zajedno kad god je to moguće.

Prihvatite to da postoje jela/namirnice koje vaše dete zaista ne voli

Objektivno, malo je ljudi koji vole baš svaki tip jela ili namirnice. Ako to prihvatite, pritisak koji osećate vi i vaše dete biće manji, a obrok će biti prijatnije iskustvo.

Ponudite ograničene mogućnosti

Ukoliko vaš mališan pokušava da nametne svoju volju i samostalnost prilikom obroka, tražite od njega da izabere između dve opcije kojima ste vi zadovoljni, umesto da mu date punu slobodu izbora šta će pojesti. Na taj način on će biti uključen u odlučivanje, a vi ćete zadržati kontrolu.

Ne umanjujte očekivanja

Stav da deca ne podnose povrće prenosi se s generacije na generaciju. No, to je čista predrasuda i nema nikakve veze s istinom! Budite otvoreni za sve mogućnosti i oslobodite se zabluda da se vašem detetu možda neće dopasti neki nov ili jak ukus. Možda će vas iznenaditi!

Tranzicija ka pravim obrocima u prvoj godini života

Nastojte da svim članovima porodice servirate isti obrok u vreme kad vaš mališan navrši prvu godinu života. Naravno, to može da podrazumeva i određene izmene, kao što su smanjivanje količine soli ili ljutih sastojaka u jelu.
Choreograph/Getty Images Plus

još iz kategorije