15.05.2018 Zdravlje deteta

Jednostavni načini kako da izbalansirate ishranu vašem detetu

Raznovrsna i hranljiva ishrana deteta od godinu dana do tri godine, kao i dobre navike vezane za hranu, od suštinskog su značaja za njegov zdrav rast i razvoj. Period od prve do treće godine je vreme kada se rast i razvoj deteta odvijaju veoma brzo i kada su mu potrebne namirnice koje imaju visoku hranljivu vrednost.

Balansirana ishrana za decu od godinu dana do tri godine sastoji se od istih grupa hrane koju jedu i odrasli, samo u različitim proporcijama:
– Hrana koja sadrži skrob koja daje energiju, kao što su: hleb (mešavina belog hleba i hleba sa zrnevljem), palačinke, ukusni mafini/proja, cerealije od celog zrna, pirinač i krompir. Ponudite Vašem mališanu porciju ove hrane za svaki obrok ili za užinu, i gledajte da to bude ukupno četiri puta tokom dana.

– Voće i povrće koji sadrže vitamine, minerale i vlakna. Što su u raznovrsnijim bojama, to bolje, jer svako od njih ima različite hranljive sastojke. Gledajte da detetu dajete 2-4 porcije dnevno, tako što ćete uključiti voće i povrće u svaki obrok ili užinu.

– Mlečni proizvodi sadrže kalcijum i proteine, kao na primer adaptirano mleko, sir, jogurt, i drugi mlečni proizvodi koji su bogati kalcijumom. Vaše dete bi trebalo da ima 3 porcije mlečnih proizvoda dnevno (ukoliko je Vaše dete mlađe do dve godine, birajte punomasne mlečne proizvode).

– Meso, riba, jaja i jestivo semenje Vašem mališanu obezbeđuju neophodno gvožđe, proteine i omega 3 masti. Trebalo bi da imaju dve male porcije ove hrane dnevno. Obrađena, gotova hrana kao što su kobasice, riblji fileti i hamburgeri sadrže manje proteina, a vrlo često i veliki procenat masti i soli, pa bi je trebalo izbegavati.

– Hranu koja sadrži puno masti i šećera, kao što su ulje, puter, kolači i keks mališan može povremeno da konzumire. Ove namirnice daju energiju, sadrže relativno male količine vitamina i minerala. Iako treba da budu uključene u ishranu vašeg deteta – nemojte davati kao zamenu za ostale grupe namirnica.

– Unošenje tečnosti je veoma bitno, zato gledajte da vašem detetu svaki dan dajete da pije 6-8 čaša/šolja tečnosti. Voda i (adaptirano) mleko su svakako najbolji, jer su najbolji za zube. Navikavajte ga da pije što više vode tokom dana. Nemojte da brinete ako mališan ne jede sve ove namirnice svaki dan. Jednostavno se trudite da dostignete neki nedeljni prosek.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije