Beba u autosedištu
07.03.2023 Moja Beba

Beba u autosedištu: Koliko dugo sme da bude u njemu?

Autosedišta su fantastična jer čuvaju vašu bebu dok putujete automobilom. Međutim, sa njima ide i mnogo pravila. Beba u autosedištu je zaštićena ako je autosedište pravilno postavljeno i ako ne sedi predugo u njemu,

Beba u autosedištu: Koliko dugo može da bude u njemu?

Stručnjaci za bezbednost i proizvođači autosedišta su se složili oko standarda bezbednosti. Koiršćenje autosedišta nije preporučljivo duže od dva časa u roku od 24 časa.  To je i takozvano „Pravilo dva sata“. Ovaj savet se ne odnosi samo na autosedišta, već i za sve sisteme putovanja i kolica gde beba nije u ležećem položaju.

Novorođenčad i prevremeno rođene bebe u autosedištu mogu da sede do 30 minuta jer se njihov broj otkucaja srca i disanje povećava, a nivo kiseonika je niži u poređenju sa ležećim položajem.  To se događa zato što bebe nemaju sposobnost i snagu da podignu sopstvenu glavu.

Zašto beba ne sme da bude u sedištu duže od dva sata?

Kada je beba u poluuspravnom položaju duže od navedenog vremena to može dovesti do ograničenog protoka vazduha u bebina pluća što će prouzrokovati probleme sa disanjem.

Takođe može uticati i na razvoj kičme deteta. Prevremeno rođene bebe su podložnije riziku srčanih i disajnih komplikacija. Naravno, to ne znači da ne treba da koristite autosedišta jer je rizik za negativne efekte jako nizak. Samo treba da sačekate sa putovanjima na duže razdaljine dok vaša beba malo ne poraste.

Da li beba u autosedištu sme da spava?

Bebe često zaspe u kolima što je dobro za kratko vreme ako su pod nadzorom. Međutim, autosedišta su dizajnirana za putovanja i generalno nisu bezbedno okruženje za spavanje.

Preporučeni položaj sa spavanje  za malu bebu je na leđima.Trebalo bi da bebu odmah izvadite iz autosedišta čim stignete na odredište i stavljena na črvst, ravan vodootporni dušek tokom najmanje prvih šest meseci.

Koliko dugo dete treba da koristi autosedište?

Deca treba da koriste autosedište do 12 godina ili do 135 cm visine u zavisnosti od toga do čega prvo dođe. Međutim, važno je da dobro osigurate autosedište. Ako nije dobro postavljeno, ono može dovesti do opasnih posledica. Dakle, veoma je važno da dobro pričvrstite sedište.

Takođe, odaberite pravo sedište za vašu bebu kako bi ona sedela u pravilnom položaju i nikako nemojte da ostavljate bebu bez nadzora. Ako vidite da beba pada ili klizi, zaustavite auto i izvadite bebu. Ovo se može dogoditi ako niste dobro vezali kaiševe ili pričvrstili sedište.

Pobrinite se da dobro pročitate uputstva za autosedište i nemojte ga koristiti van auta. Ako dobro uradite sve, nema razloga za brigu.
Halfpoint/GettyImagesPlus

još iz kategorije