Vitamini za bebe i decu
07.03.2023 Zdravlje bebe

Vitamini za bebe i decu: ultimativni vodič

Sa tako velikim izborom, vitamini za bebe i decu umeju izazvati glavobolju jer može biti teško znati šta je vašem mališanu zaista neophodno za zdravlje.

Vaše dete bi trebalo da ima uravnoteženu ishranu punu voća i povrća koje im je potrebno da bi unelo esencijalne hranljive materije.

Vitamini za decu i bebe su od suštinskog značaja za normalan rast i razvoj, posebno dok su još mali, jer telo vašeg deteta brzo raste i koristi minerale koje unese. Njihove ključne uloge su da pomognu telu mališana da iskoristi kalorije u hrani, preradi masti, proteine i ugljene hidrate i olakšaju u obnovi i izgradnji ćelija i tkiva.

Vitamini za bebe i decu: ultimativni vodič

Gvožđe

Kada se vaša beba rodi, ona već ima svoje zalihe gvožđa i cinka, koje ste joj vi preneli dok je bila u stomaku. Međutim, kada napuni šest meseci, te zalihe se smanjuju. Mleko ne sadržo dovoljno hranljivih materija za vašu bebu, zbog čega im je potrebna hrana.

Od šestog meseca, vašoj bebi je potrebno oko 7,8 mg gvožđa. Formula za mleko je obogaćena hranljivim materijama, uključujući i gvožđe. Ali takođe treba da ih naviknete na hranu bogatu gvožđem kao što su meso, pasulj i tamnozeleno lisnato povrće.

Vredi zapamtiti da kalcijum može sprečiti apsorpciju gvožđa, tako da bi im davanje mleka uz pasulj moglo potencijalno ograničiti apsorpciju.

Vitamini za bebe i decu: Vitamin C

Ovaj vitamin je potreban da bi pomogao apsorpciji gvožđa iz hrane – pomorandža, paprika, kivi i brokoli. Vitamin C takođe pomaže u jačanju imuniteta vaše bebe, koji može biti prilično slab u prvim godinama njegovog života. Deca uzrasta od 12 meseci do 2 godine često prolaze kroz izbirljivu fazu i imaju tendenciju da jedu manje povrća i voća.

Vitamin D

Ovo je verovatno jedan od najvažnijih potrebnih vitamina, posebno kod dece između šest meseci i pet godina.

Međutim, bebama koje se hrane formulom za mleko neće biti potreban sve dok ne piju manje od 500 ml formule dnevno, pošto je obogaćena vitaminom D. Postoji nekoliko izvora vitamina D u ishrani – žitarice ili maslac. Otkrijte: Uvođenje prve žitarice u bebinu ishranu (mojabeba.rs)

Vitamin A

Neophodan je za zdravlje očiju, normalan rast i razvoj i imunitet. Vitamin A (vrsta beta-karotena) može se naći u narandžastim i žutim namirnicama kao što su šargarepa, tikva i mango. Životinjski izvori vitamina A uključuju meso i mlečne proizvode.

Vitamini za bebe i decu: Omega-3 i 6

Omega-3 masne kiseline su važne u bilo kom uzrastu. Nekoliko studija je otkrilo da deca koja imaju optimalan unos omege-3 obično imaju bolje kognitivne funkcije. Nedavno je ispitivanje pokazalo da je specifična kombinacija omega-3 i 6 podjednako efikasna kao i lekovi na recept za kontrolu simptoma poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD).

Oni takođe pomažu za kvalitetniji san jer omogućava deci da duže spavaju i manje se bude noću.

Imajući sve ovo na umu, dobar izbor različitih namirnicau ishrani vašeg deteta će obezbediti da raste zdravo i srećno.
Miljana Momirović

Liudmila Chernetska/GettyImagesPlus

još iz kategorije