roze buka
07.03.2023 Razvoj bebe

Za belu buku znate – a šta je roza buka?

Za belu buku znate – u pitanju je šum koji pomaže osobi da se umiri i zaspi. Međutim, neki ljudi smatraju da različite vrste buke pomažu u opuštanju, a za sada su poznate smeđa buka i roze buka. Šta je roze buka i kako nam ona pomaže da umirimo bebu?

Šta je roze buka?

Boja buke određuje se energijom, frekvencijom i brzinom zvuka. Roze buka proizvodi dublji zvuk jer je na nižoj frekvenciji i može zvučati ravnomerno. U prirodi je mnogo ovakvih zvukova uključujući šuštanje lišća, vetar, otkucaji srca i zvuk kiše. Kao što ovi zvukovi smiruju odrasle osobe, tako utiču i na bebu. Beba se uz ovakve zvukove opušta i smiruje.

Kako roze buka pomaže bebi da se umiri?

Postoje zvukovi koji stimulišu mozak, kao što su na primer zvuci budilnika ili sirena, dok drugi opuštaju i umiruju. Brojne studije o roze buci pokazale su da postoji intenzivna veza između roze buke i dubokog sna. Međutim, uprkos tim studijama, još uvek nije dokazano koja vrsta buke je bolja za uspavljivanje – roze ili bela. Neki roditelji tvrde da njihovi mališani više reaguju na roze ili smeđi zvuk nego na beli.

Kako da slušate roze buku?

Najbolji način za slušanje roze buke je da pronađete platformu na kojoj postoji veliki izbor zvukova, između ostalog i roze buke. Na primer, jedna od odličnih načina da pronađete taj zvuk je YouTube.

Na sledećim linkovima možete pronaći odgovarajuću roze buku.

Ten hours of pink noise

Natural pink noise

Pink noise with dark screen

Osim toga, možete pronaći aplikacije koje sadrže ovakve zvukove ukoliko imate osećaj da vaše dete reaguje dobro na ovaj zvuk.

Isprobajte ove načine na koje bebi možete pustiti roze buku kako biste pre svega saznali da li ona prija vašoj bebi. Ukoliko beba pokaže znakove umirivanja, uvek možete pronaći još različitih zvukova sa kojima ćete eksperimentisati.
Jovana Jevtić

jacoblund/ Getty Images Plus

još iz kategorije